

| Na rybu: | |
| mořská treska Halibut | 1000 g |
| kurkuma | špetka |
| rozmarýn | špetka |
| tymián | špetka |
| bazalka | špetka |
| citron / limetka | 2 ks |
| slanina | 100 g |
| cibule | 2 ks |
| česneku | 1 palička |
| kmín | špetka |
| sůl | špetka |
| pepř | špetka |
| olivový olej | 2 lžíce |
| Pikantní omáčka: | |
| cibule | 2-3 ks |
| vetší zelená / žlutá paprika | 1 ks |
| rajčata | 2 ks |
| strouhaný zázvor | 2-3 cm |
| citrónová šťáva | 2 pol.lžíce |
| máslo | plátek |
| pepř | špetka |
| sůl | špetka |
| bylinky (petržel, bazalka, jarní cibulka) | dle chuti |
| dijonské hořčice | 1 lžička |
| nasekané kapary | hrstička |
| smetana na zjemění | troška |
| mouka na zahuštění | špetka |
Halibut aneb platýs černý je mořská ryba, která se pyšní velkým obsahem bílkovin, ale také vyšším obsahem tuku.
Nejdříve filety omyjeme, osušíme. Ze dvou omytých citronů vymačkáme šťávu a pak z nich oloupeme kůru, kterou si zatím dáme stranou a připravíme si ji na plech na na pečení ryb.
Filety potřeme směsí z bylinek, soli a olivového oleje, kterou řádně ze všech stran vetřeme do filetů. Uděláme pár zářezů, kam vložíme slabounké kousky pokrájené slaniny / není nutné /, zasypeme vše zelenou natí z jarní cibulky nebo petrželkou a pak dáme na hodinu do chladu.
Pekáč vyložíme pečícím papírem a na něj vložíme naložené, pokmínované filety. Okolo naložených ryb poklademe i kůru z omytého a vymačkaného citronu, cibule, nakrájené na měsíčky a vložíme pro příjemné aroma rozpůlenou hlavičku česneku. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Orientujte se dle vaší trouby.
Než bude rybka hotová, připravíme si tuto pikantní omáčku :
V menší kastrolku na másle orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky, pokrájenou zelenou nebo žlutou papriku a rajská jablíčka, vše zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je zelenina měkká, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor a zakápneme šťávou z citronu. Ještě chvíli dusíme. Omáčku pak ponorným mixerem rozmixujeme, přidáme smetanu, lžičku hladké mouky a znovu rozmixujeme. Tuto směs dáme opět povařit, dosolíme, opepříme a přidáme podle chuti bylinky nebo hořčici nebo nasekané kapary, nebo limetku apod.
Když jsou filety dozlatova upečené, dáme na zahřátý talíř, spravedlivě je rozdělíme a přelijeme připravenou omáčkou, která dodá každé rybce šmrnc a chuť.
Podáváme s gratinovaným bramborem.
Podrobné info: