Pažitka
Název:

Halibut na bylinkách s pikantní zázvorovo - citrónovou omáčkou


Halibut na bylinkách s pikantní zázvorovo - citrónovou omáčkou


Ingredience:
Na rybu:
mořská treska Halibut1000 g
kurkuma špetka
rozmarýn špetka
tymián špetka
bazalka špetka
citron / limetka2 ks
slanina100 g
cibule2 ks
česneku1 palička
kmín špetka
sůl špetka
pepř špetka
olivový olej2 lžíce
Pikantní omáčka:
cibule2-3 ks
vetší zelená / žlutá paprika1 ks
rajčata2 ks
strouhaný zázvor2-3 cm
citrónová šťáva2 pol.lžíce
máslo plátek
pepř špetka
sůl špetka
bylinky (petržel, bazalka, jarní cibulka) dle chuti
dijonské hořčice1 lžička
nasekané kapary hrstička
smetana na zjemění troška
mouka na zahuštění špetka
Postup přípravy:

Halibut aneb platýs černý je mořská ryba, která se pyšní velkým obsahem bílkovin, ale také vyšším obsahem tuku. 

Nejdříve filety omyjeme, osušíme. Ze dvou omytých citronů vymačkáme šťávu a pak z nich oloupeme kůru, kterou si zatím dáme stranou a připravíme si ji na plech na na pečení ryb.
Filety potřeme směsí z bylinek, soli a olivového oleje, kterou řádně ze všech stran vetřeme do filetů. Uděláme pár zářezů, kam vložíme slabounké kousky pokrájené slaniny / není nutné /, zasypeme vše zelenou natí z jarní cibulky nebo petrželkou a pak dáme na hodinu do chladu.
Pekáč vyložíme pečícím papírem a na něj vložíme naložené, pokmínované filety. Okolo naložených ryb poklademe i kůru z omytého a vymačkaného citronu, cibule, nakrájené na měsíčky a vložíme pro příjemné aroma rozpůlenou hlavičku česneku. Pečeme cca 30 minut na 180 stupňů. Orientujte se dle vaší trouby.

Než bude rybka hotová, připravíme si tuto pikantní omáčku :

V menší kastrolku na másle orestujeme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky, pokrájenou zelenou nebo žlutou papriku a rajská jablíčka, vše zalijeme vodou a pod pokličkou dusíme doměkka.
Když je zelenina měkká, přidáme čerstvě nastrouhaný zázvor a zakápneme šťávou z citronu. Ještě chvíli dusíme. Omáčku pak ponorným mixerem rozmixujeme, přidáme smetanu, lžičku hladké mouky a znovu rozmixujeme. Tuto směs dáme opět povařit, dosolíme, opepříme a přidáme podle chuti bylinky nebo hořčici nebo nasekané kapary, nebo limetku apod.
Když jsou filety dozlatova upečené, dáme na zahřátý talíř, spravedlivě je rozdělíme a přelijeme připravenou omáčkou, která dodá každé rybce šmrnc a chuť.

Podáváme s gratinovaným bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno