Pažitka
Název:

Hamburgerové bulky


Hamburgerové bulky


Ingredience:
Ingredience.
hladká mouka (typ 00)450 g
vlažná voda180 ml
olej30 g
droždí30 g
cukru25 g
velká vejce2 ks
sůl10 g
Celozrnné:
jemná celozrnná pšeničná mouka400 g
hladká mouka (00)50 g
voda180 ml
olej30 g
droždí40 g
třtinový cukr25 g
vejce2 ks
sůl10 g
1 vejce na potření
sezam na posypání
Postup přípravy:

Základem poctivého chutného hamburgeru je hamburgerová bulka. Taková, která voní a je krásně nažloutlá po vajíčkách, má lesklou vábivou kůrku a je štědře posypaná sezamem, ale zároveň nám nenacpe bříška tolik, že půlku bulky vyhodíme, abychom měli místo na kousek masa. 

Přesně takový recept tu mám. Pečivo je u hamburgeru často vnímáno jen jako nutné zlo, jako nezbytnost, která drží maso, omáčku a zeleninu pohromadě. Málokdo ho bere jako plnohodnotnou součást, které je třeba věnovat pozornost. Tyto hamburgerové bulky jsou vhodné ke všem druhům mas, zeleninových karbanátků a dokonce i k párkům, ale ani samotné nejsou k zahození. Tento recept je zároveň mou velkou premiérou, protože je to historicky první videorecept.

Postup pro celozrnnou variantu je obdobný, jen je potřeba při práci s těstem podsypávat mouku, protože těsto je lepivější. Nicméně pozor na přidané množství podsypové mouky, aby bulky nebyly tuhé.
Do velké mísy prosijeme mouku, uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat. Hněteme, hněteme a hněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, je hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1hod kynout do tepla. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, nepodsypáváme, pouze si poprášíme ruce. Rozdělíme na 12 kousků po 70g. Z kousků těsta stočíme bochánky do malého ranečku tak dlouho, dokud nevypneme krásnou kuličku. Během tvarování několikrát zmáčkneme, abychom vyhnali vzduchové bublinky. V dostatečných rozestupech skládáme na pečící papír. Po vytvarování posledního kousku necháme 15 minut odpočinout a rozplácneme. Opět přikryjeme a necháme 1 hodinu kynout v teple, zvětší se přibližně 2x. Během kynutí můžete housky lehce rosit vodou z rozprašovače, doba kynutí závisí na teplotě, vlhkosti vzduchu, náladě pekaře a dalších proměnných, takže je potřeba brát dobu kynutí s rezervou. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pokud chcete matný povrch, vynechte vajíčko a potřete mlékem. Pečeme při 220°C 10-12 minut, nebo při 200°C na horkovzduch. Vždy dáme na dno trouby trochu vody v hrnečku či skleničce, zkrátka v nádobce, která nepraskne. Hotové bulky vyndáme na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Tip: Pokud chcete mít bulky s ještě lákavější chutí a vůní, místo oleje použijte rozpuštěné vlažné máslo.


Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Mishka Lentesová

    zavřít okno