Pažitka
Název:

Hanger steak s ostružinovou omáčkou


Hanger steak s ostružinovou omáčkou


Ingredience:
hanger steak2 ks
hrubá sůl špetka
pepř špetka
ostružiny hrst
tymián špetka
hnědý cukr1 lžička
balsamikový krém1 lžíce
hovězí bujón1 lžíce
víno100 ml
máslo kousek
sůl špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

"Veverka" s ostružinovou omáčkou musí nadchnout každého milovníka masa.

Steaky pokojové teploty opečeme z obou stran na dostatečně rozpálené pánvi k tomu určené. 

Vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat po dobu přípravy omáčky.

Do výpeku přidáme malý kousek másla, hnědý cukr, ostružiny a tymián a necháme zkaramelizovat. Poté přilijeme balsamikový krém, promícháme, podlijeme vínem a přidáme demi glace nebo gelový bujón. Necháme vše povařit do změknutí ostružin. Ostružiny rozmačkáme a vše propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili semínek. Vrátíme na pánev, svaříme na požadovanou hustotu, dochutíme solí a pepřem a zjemníme kouskem chladného másla.

Steaky osolíme a opepříme, servírujeme na nahřátý talíř.

Hanger steak je "závěs" na vnitřní straně boku skotu a řezníci tento kus obvykle nedávali do prodeje a vyřezávali si tento kus jen pro svoji spotřebu (odtud také název "řeznická domácí panenka"). Také se tomuto kusu masa říká "veverka".

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno