Pažitka
Název:

Harira


Harira


Ingredience:
Ingredience:
cibule1 ks
česnek3 stroužky
sušený zázvor2 lžičky
čerstvě mletý pepř1 lžička
kurkuma2 lžičky
čerstvě nadrcený římský kmín1 lžička
mletý šafrán1/2 lžičky
skořice1 svitek
rajčata2 plechovky
vývar1 l
cizrna1 plechovka
červená čočka1 hrnek
sůl dle chuti
olivový olej dle potřeby
koriandr nebo listová petržel dle chuti
Postup přípravy:

Musím říct, že tento způsob zimy se mi zdá dost šťastný. Mám radost, že mrzne, až praští, i když to znamená, že s píďalu strávíme venku mnohem míň času, než bych chtěla. Na druhou stranu alespoň vymřou všechny ty potvory jako komáři a klíšťata, co nás pak tolik otravují v létě. Pevně doufám, že příští rok bude stejná zima jako letos, aby si píďala do sytosti užila sníh, až bude capkat a ne jenom takhle z kočáru. A hlavně v takové kose přichází chuť na vydatné, hřejivé polévky, které zasytí a pohladí po zmrzlé duši a ještě s nimi není moc práce, takže člověk má víc času na zachumlání se pod deku a pití čaje. Jednou takovou je i harira - marocká polévka vonící směsí koření, rajčaty a sytá díky luštěninám. Měla jsem ji už nějakou dobu v merku a pak mi přišel prosincový Gurmet a tam byla a já to vzala jako znamení, že už je na čase se do ní pustit.

V hrnci na oleji nechte změknout nadrobno nakrájenou cibuli. Až začne cibulka lehce hnědnout, přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a všechno koření. Půl minuty nechte opékat, aby se koření hezky rozvonělo. Pak přilijte rajčata a vývar, přiveďte k varu, přidejte čočku i cizrnu, osolte a nechte na mírném stupni vařit tak dlouho, dokud čočka nebude hotová, zabere to asi 20 minut. Na talíři ozdobte koriandrem nebo petrželkou (pokud jako já nemáte koriandr rádi). Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Tereza Šlehoferová

    zavřít okno