hejk (mořská štika) | dle počtu osob |
čerstvý rozmarýn a bazalka | hrstka |
bylinkové koření na ryby | špetka |
citronový pepř | špetka |
olivový olej a máslo | trochu |
sůl | dle chuti |
Na omáčku: | |
žloutek | 1 ks |
smetana | 100 ml |
dijonská hořčice | 2 lžičky |
strouhaný křen nebo krenex | 2 lžičky |
čerstvý kopr | dle chuti |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Mořská štika není už u nás rarita, zkuste tento recept, je vynikající.
Ryby omyjeme, osušíme a osolíme zvenku i zevnitř. Dovnitř každé ryby vložíme snítky rozmarýnu a bazalky, zvenku okořeníme. Vložíme do pekáčku a zastříkneme olivovým olejem. Dáme péci do rozpálené trouby na 220C, v polovině pečení přidáme máslo a výpekem ryby přeléváme. Nakonec zapneme gril a ryby dozlatova dopečeme.
Všechny suroviny na omáčku kromě kopru rozmícháme v menším kastrůlku, vložíme jej do vodní lázně a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Poslední přisypeme kopr a již odstavíme.