Pažitka
Název:

Hlávkový salát se špekem a sladkokyselou zálivkou


Hlávkový salát se špekem a sladkokyselou zálivkou


Ingredience:
Ingredience:
hlávkový salát dle potřeby
nakrájená nať lahůdkové cibulky hrst
špek200 g
voda400 ml
olej1 lžíce
ocet3 lžíce
krystalový cukr6 lžic
sůl1/2 lžičky
Postup přípravy:

Při pohledu na zlatavě osmažené kostičky špeku a mísu salátu se mi vždy vybaví vzpomínka na mou milou babičku.

Nevím, jestli jsem se těšila víc na ten báječný, už tenkrát v domácnostech hodně známý salát, nebo na ochucenou vodu ze salátu, kterou mi nesměl nikdo vypít.

Špek nakrájíme na drobnější kostičky a v kastrůlku ho pozvolna za stálého míchání osmažíme o zlatavé barvy. Po osmažení kostičky špeku z tuku vyndáme. Puštěný tuk můžeme přelít do skleničky se šroubovacím víčkem a po vychladnutí uschovat v lednici na pozdější využití.

Do kastrůlku dáme vodu, sůl, olej, ocet a cukr, necháme projít varem a necháme vystydnout. 

Salát zbavíme uvadlých okrajových lístků. Zbytek hlávky rozebereme na jednotlivé listy, které podle velikosti natrháme na menší kusy. Poté je důkladně pod tekoucí vodou opláchneme a necháme okapat. 

Chladný nálev podle potřeby dochutíme, přidáme cibulovou nať a osmažený špek. 

Okapaný salát dáme do hluboké mísy, zalijeme nálevem, promícháme a rozdělíme do menších misek. Podáváme k hlavnímu chodu nebo si ho dopřejme jen tak, jako malou svačinku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Drahomíra Kořínková

    zavřít okno