Pažitka
Název:

Holandská omáčka s chřestem a bramborami

vegetariánský recept


Holandská omáčka s chřestem a bramborami


Ingredience:
Ingredience:
šalotka1 ks
pepř10 kuliček
dijonská hořčice1 lžička
žloutek3 ks
bílé suché víno2 dcl
máslo100 - 120 g
citron pár kapek
sůl dle chuti
chřest500 g
brambory dle potřeby
petrželka dle chuti
máslo dle potřeby
Postup přípravy:

Dnes při tom všem fofru jsme si udělali dobrotu. Přivezla jsem od mámy vajíčka, a tak bylo jasno, co se bude vařit.

Holandská omáčka je velmi jemná. Pokud umíte tuto omáčku, tak není problém udělat i Béarnaise, Mušelín, Choron a Maltézskou omáčku

Není to nějak vůbec těžké a už vůbec není potřeba kupovat polotovary v prášku.

Já použila žloutky z domácích vajec a tak je omáčka až oranžová. Pokud použijete vejce z obchodu, tak bude světlejší a přesto dobrá.

Omáčku lze podávat nejen k chřestu. Výborná je k zelenině na páře, k vejcím na všechny způsoby a bílému masu.

Z šalotky, pepře a vína svařte na mírném plameni redukci. Jakmile se víno téměř vyvaří, přidejte tři lžíce studené vody a přeceďte přes sítko.

Do misky, která sedí na rendlíku a nedotýká se vody, dejte žloutky, redukci a hořčici.

Mezi tím co budete šlehat omáčku, tak si uvařte chřest. Nejprve si ho musíte celý už od hlavičky oloupat. Poté byste ho měli svázat a vařit na stojato, aby se křehké hlavičky vařily jen v páře. Ne každý ale má doma hrnec na chřest. Vařte ho tedy jako já v pánvi s pokličkou.

Na litr vařící vody dejte lžičku soli, cukru a pár kapek citrónu. Tenké stonky chřestu vařte 7-9 minut a ty silnější 10-20 minut.

Žloutky šlehejte metličkou a v žádném případě nepřestávejte. Voda by měla pod miskou jen tak probublávat a vůbec ne klokotat. Během šlehání se vám vytvoří pěna, která bude houstnout.
Jakmile se vám budou za metlou dělat cestičky, tak je pravá chvíle zašlehat máslo a pár kapek citrónu.

Máslo si nakrájejte na kostičky a přidávejte jednu po druhé. Když budete v polovině, můžete přidávat po více kostičkách.

Omáčka nesmí vychladnout, protože se už nedá ohřívat.

Když tedy odstavíte rendlík z plamene, tak do horké vody dejte trochu studené. Přestane se tvořit pára, ale omáčka zůstane v teple.

Uvařené brambory promíchejte s rozpuštěným máslem a nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno