Pažitka
Název:

Holandský řízek, bramborová kaše


Holandský řízek, bramborová kaše


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso1 kg
sůl1 lžíce
cukr1 lžíce
vod200 ml
tvrdý sýr (Eidam, Gouda nebo jiný)200 g
strouhanka8 - 10 lži
hladká mouka4 - 6 lžic
vejce2 - 3 ks
pepř dle chuti
Bramborová kaše:
brambory500 g
máslo2 - 3 lžíce
sůl dle chuti
smetana dle chuti
Postup přípravy:

V televizním pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem na TV Paprika CzSk jsme vařili i tuhle českou klasiku. Kdo by nemiloval holanďáky, že jo?

Do mletého masa přidáme lžíci cukru a soli, přilijeme 200 ml vody, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne proležet v lednici.

Druhý den přidáme do směsi špetku pepře, vmícháme nastrouhaný tvrdý sýr a vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme řízečky, které obalujeme v klasickém trojobalu a na oleji smažíme do zlatova. Jako příloha je ideální bramborová kaše.

Bramborovou kaši dělávám tak, že do robotu postupně dávám uvařené brambory, ohřátou smetanu a máslo. Vše musíme přidávat postupně, protože by v kaši vznikaly hrudky. Nakonec kaši osolíme.

Fotos: Katalin Sándor

Všechny recepty z televizního pořadu najdete na: www.tvpaprika.cz

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno