Pažitka
Název:

Honzovy kynuté buchty


Honzovy kynuté buchty


Ingredience:
Ingredience:
vlažné mléko250 ml
droždí20 g
polohrubá mouka + lžíce na kvásek500 g
cukr + lžíce na kvásek40 g
vanilkový cukr1 ks
sůl špetka
žloutky2 ks
citron - kůra, jemně nastrouhaná1/2 ks
máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé100 g
máslo, rozpuštěné - na potření buchet před pečením100 g
máslo, rozpuštěné - na potření buchet po upečení20 - 30 g
Povidlová náplň:
švestková povidla400 g
Maková náplň:
mletý mák200 g
mléko450 ml
cukr krystal80 g
skořice (nemusí být)1/2 lžičky
Tvarohová náplň:
měkký tvaroh, v kostce nebo ve vaničce1 ks
žloutek1 ks
cukr moučka50 g
citronová kůra (nemusí být)1/2 lžičky
lžíce vanilkového pudinku na zahuštění řídkého tvarohu dle potřeby
Postup přípravy:

Když šel Honza do světa, máma mu s sebou nabalila ranec buchet. Vždycky když jsem byla přes noc u babičky, ráno jsem si v posteli mohla číst pohádky a ty o Honzovi, co ve světě štěstí našel, jsem měla nejraději. Babička mi k tomu udělala horký čaj a buchtu nebo chleba se sýrem, on totiž s sebou Honza často nafasoval i pecen chleba a skývu sýra, a já si připadala, že jsem tam v té pohádce vlastně s ním. S mámou jsme buchty párkrát pekly, s tvarohem a rozinkami, s povidly nebo s mákem, ty jsem měla nejradši. Byly dobrý, ale nebylo to úplně ono, plynová trouba pekla dost nerovnoměrně a buchty byly vždycky zespoda přepečený. Pak jsem je dlouho nezkoušela, občas si jednu koupila na farmářských trzích a snila o těch domácích. V prosinci na ně konečně došlo, ale ještě tomu něco chybělo, buchet jsem udělala 24, takže jich sice bylo moc, ale zbytečně malý, a vykoupala je před pečením v sádle, a to mi tam pak v chuti nesedělo, i ta celá kostka droždí v nich byla dost znát. Tak jsem se do nich v pátek pustila znova a konečně to bylo ono, těsto po vykynutí jak peřinka, upečené buchty zlaté, voňavé máslem a velké jako dlaň. Prostě Honzovy buchty. Moje srdcovka. 

Maková náplň

V rendlíku za stálého míchání krátce povaříme mák s mlékem, cukrem a skořicí, směs by měla lehce zhoustnout. Necháme zchladnout.

Tvarohová náplň 

V misce metličkou prošleháme tvaroh, žloutek, cukr a citronovou kůru.

Postup

Nejdříve si připravíme kvásek. Do menší mísy nalijeme 50 ml mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobené droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek (směs nabude na objemu a na povrchu se objeví bublinky). 

Ve velké míse smícháme mouku, cukr krystal i vanilkový cukr, sůl, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylých 200 ml mléka, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a lehce lepivé těsto, trvá to min. 5 minut (ručně ještě déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem - zhruba 1 hodinu.

Tip: Pokud těsto zaděláváte v robotu, může se stát, že i po 5 minutách bude stále hodně lepivé. Vyklopte ho na vál poprášený lžící mouky a ještě důkladně propracujte rukama, uvidíte, že to pomůže. Každopádně to s moukou nepřehánějte, buchty by byly zbytečně tuhé.

Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných kousků (o váze cca 70-75 gramů), každý válečkem rozválíme na asi 1 cm vysoké kolečko, doprostřed dáme náplň (a rozhodně jí nešetříme), okraje těsta přehneme doprostřed, jako bychom chtěli povidla svázat do ranečku, a důkladně stiskneme k sobě. Buchty dáváme do pekáče řádně vymazaného máslem, spojem dolů, mezi nimi necháváme asi centimetrové mezery a máslem je potíráme ze všech stran. Případně je zbylým máslem ještě polijeme. Pekáč přikryjeme utěrkou a buchty necháme 20 minut dokynout.

Tip: Někdo si kousky těsta ještě v ruce uválí na kuličku a tu pak teprve rozválí na placičku, není ale potřeba vyvalovat dokonale kulatý tvar - stejně si buchty během pečení dokynou podle toho, jak jsou naskládané v pekáči a kolik mají kolem sebe místa.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Buchty pečeme dozlatova, asi 30 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozpuštěným máslem (kdo chce, smíchá si ho podle libosti s rumem) a pekáč ještě na chvíli zakryjeme utěrkou nebo alobalem, buchty tak budou pěkně vláčné.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno