Pažitka
Název:

Hot cross buns - velikonoční bochánky


Hot cross buns - velikonoční bochánky


Ingredience:
Bochánky:
hladká mouka500 g
vlažné mléko200 ml
vlažná voda50 ml
krupicový cukr60 g
sůl1 lžička
sušené droždí nebo 1/2 balíčku čerstvého1 lžíce
rozpuštěné a zchladlé máslo50 g
rozšlehané vejce1 ks
skořice1 lžička
perníkové koření1 lžička
pomeranč - kůra z něj1/2 ks
nasekaná kandovaná pomerančová kůra50 g
rozinky50 g
Kříže:
hladká mouka4 lžíce
moučkový cukr1 lžička
voda5 - 6 lžic
Glazovaná poleva:
cukr2 lžíce
meruňková marmeláda1 lžíce
voda3 - 4 lžíce
Postup přípravy:

Hot cross buns jsou tradiční britské velikonoční bochánky podávané na Velký pátek, v našich podmínkách podobné českým jidášům. Bochánky jsou nejlepší teplé nebo rozpečené a já osobně je mám nejradši s máslem, hodí se k nim ale také marmeláda nebo med. Toto sladké pečivo má dlouhou historii, kříž má symbolizovat ukřižování Ježíše.

V misce rozmícháme mléko, vodu a 1 lžíci cukru, přidáme droždí a přemístíme na teplé místo, kde ponecháme asi 20 minut, dokud se na povrchu nezačne tvořit pěna.

V jiné míse smícháme mouku, cukr, sůl, pomerančovou kůru a koření a přidáme rozinky a kandovanou kůru. V suché směsi vytvoříme uprostřed důlek, do kterého vlijeme máslo, vejce a směs se vzešlým droždím. Všechny suroviny zpracujeme do těsta, které hněteme asi deset minut, dokud nebude pružné a přestane částečně lepit. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a lehce prohněteme. Poté z něj vytvarujeme 12 stejně velkých bochánků, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě asi půl hodiny na teplém místě kynout.

Myslete na to, že bochánky dále nakynou a proto mezi nimi nechte dostatečné rozestupy. Když bude potřeba, pečte je ve dvou dávkách.

Troubu předehřejeme na 200 °C a připravíme si směs na ozdobné kříže. V misce smícháme hladkou mouku a cukru a postupně přidáváme vodu, až dostaneme hladkou a hustou pastu, kterou naplníme zdobící sáček s úzkou kulatou tryskou. Nožem uděláme do bochánků zářezy ve tvaru kříže, aby na povrchu hmota lépe držela. Zdobícím sáčkem stříkáme do zářezů úzké linie kříže. Bochánky pečeme v troubě asi 15 - 18 minut dokud nejsou na povrchu zlatavé.

Mezitím si připravíme glazuru na potření. V kastrůlku smícháme cukr s vodou a marmeládou a přivedeme k varu. Za stálého míchání sirup vaříme asi dvě minuty.

Upečené bochánky přemístíme chladnout na mřížku a ještě teplé je potřeme po celém povrchu připravenou cukrovou polevou.

Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno