

| Ingredience: | |
| václavky | 500 g |
| menší cibule | 3 ks |
| vývar | 1,5 l |
| máslo | 50 g |
| hladká mouka (rýžová, pšeničná...) | 3 lžíce |
| česnek | 3 stroužky |
| sladká paprika | 4 lžíce |
| bobkový list | 1 ks |
| nové koření | 3 kuličky |
| drcený kmín | 0,5 lžičky |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| sušená majoránka | 2 - 3 plné lžíce |
Houby (z václavek používám do polévky jenom kloboučky) očistěte a pokrájejte. Záleží, jak velké máte houby, ale pokrájejte je na tak velké kousky, jaké se dají nabrat na lžíci a nepadají z ní. Připravte si i cibuli, drobně ji pokrájejte.
Na másle začněte opékat cibuli. Ve chvíli, kdy začne zlátnout přidejte drcený česnek, očištěné a pokrájené houby. Chvilku restujte a pak vše zaprašte moukou. Chvilku (asi minutu) ještě restujte a přidejte i papriku, kmín, bobkový list a nové koření. Zalijte vývarem a na mírném plameni vařte asi 15 minut.
Ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete. Úplně na konec do polévky přidejte majoránku.