Pažitka
Název:

Houbová polévka z václavek


Houbová polévka z václavek


Ingredience:
Ingredience:
václavky500 g
menší cibule3 ks
vývar1,5 l
máslo50 g
hladká mouka (rýžová, pšeničná...)3 lžíce
česnek3 stroužky
sladká paprika4 lžíce
bobkový list1 ks
nové koření3 kuličky
drcený kmín0,5 lžičky
sůl dle chuti
pepř špetka
sušená majoránka2 - 3 plné lžíce
Postup přípravy:
Minulý víkend jsem byla v lese a našla spoustu václavek.
Ty se skvěle hodí na dvě věci. Můžete je naložit do octa nebo z nich udělat tuhle polévku.
Zkuste k ní usmažit pár bramboráčků a užijte si výborný podzimní oběd.
 
Nenašli jste václavky? Nevadí. Kupte hlívu a použijte ji. Ale pozor. Hlíva je tužší, polévku proto musíte vařit o trochu déle.

Houby (z václavek používám do polévky jenom kloboučky) očistěte a pokrájejte. Záleží, jak velké máte houby, ale pokrájejte je na tak velké kousky, jaké se dají nabrat na lžíci a nepadají z ní. Připravte si i cibuli, drobně ji pokrájejte. 
Na másle začněte opékat cibuli. Ve chvíli, kdy začne zlátnout přidejte drcený česnek, očištěné a pokrájené houby. Chvilku restujte a pak vše zaprašte moukou. Chvilku (asi minutu) ještě restujte a přidejte i papriku, kmín, bobkový list a nové koření. Zalijte vývarem a na mírném plameni vařte asi 15 minut.
Ochutnejte, podle chuti osolte a opepřete. Úplně na konec do polévky přidejte majoránku.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno