Pažitka
Název:

Houbový bulgur se seitanem

vegetariánský recept


Houbový bulgur se seitanem


Ingredience:
Ingredience:
hrubý bulgur150 g
mrkev120 g
cibule1 ks
sušené houby2 hrsti
olivový olej2 lžíce
seitan120 g
česnek1 stroužek
drcený kmín1/4 lžičky
hladkolistá petržel dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Bulgur v sobě skrývá mnohá pozitiva. Kromě sacharidů především obsahuje hodně vlákniny a bílkovin, dále také hořčík, železo a fosfor. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a navíc nenadýmá. Dalším plusem je jeho snadná příprava. Bulgur stačí přivést k varu a po 3-5 minutách vaření jej necháte přiklopený „dojít“.

Houby zalijte horkou vodou a vaříte do změknutí asi 20minut. Cibuli nakrájejte nadrobno. Oloupanou mrkev nakrájejte na malé kostičky. Bulgur propláchněte teplou vodou. Seitan nakrájejte na malé kousky a petrželku nasekejte najemno.

V hrnci rozehřejte olej, na němž orestujete cibuli dozlatova. Poté přidejte nakrájenou mrkev, kmín a podrcený česnek. Asi minutu míchejte vařečkou, poté přidejte bulgur a uvařené houby spolu s nálevem. Zalijte horkou vodou tak, aby byl bulgur ponořený a voda sahala lehce nad.

Osolte a za občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 5 – 7 minut. Přidejte seitan, asi lžíci nasekané petrželky, promíchejte a odstavte z ohně. Hrnec přiklopte a nechte 10 minut dojít. Na talíři ještě lehce posypejte petrželkou.

Něco navíc:
Bulgur můžete připravit i ve formě přílohy, pokud vynecháte seitan.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno