Pažitka
Název:

Houbový kuba


Houbový kuba


Ingredience:
kroupy dle potřeby
sůl špetka
sušené houby dle potřeby
sádlo trochu
cibule1 ks
drcený kmín špetka
pepř špetka
nasekaná majoránka hrstka
vývar dle potřeby
máslo pár plátků
Ingredience:
Postup přípravy:

Tento tradiční vánoční recept má hlubokou historii. 

Lidé ještě dávno před Kristem oslavovali zimní slunovrat právě pojídáním obilovin s houbami. V době křesťanské se tento zvyk nevytratil, ale klasický Kuba byl považován jako Štědrovečerní postní pokrm. Zatímco dříve se tato jídla servírovala jako hlavní chod při slavnostní večeři, v současné době je vystřídal známější kapr se salátem.

Lidé mnohem častěji považují za postní jídlo právě oběd, kdy servírují buď Kubu, nebo čočkovou polévku. Podle různých tradic věří, že když se po celý Štědrý den až do slavnostní večeře postí, uvidí zlaté prasátko a kroupy s čočkou se následující rok promění v peníze. V pohanských kulturách však tento zvyk znamenal honosnou večeři v podobě dozlatova pečeného selete.  

Dnes už bohužel tyto tradice málokdo zná a každý prožívá Vánoce jinak. Proto se radši pustíme do vaření. 

Opláchněte kroupy, zalijte vodou, osolte a vařte do měkka. Nachystejte si předem sušené houby, které namočte alespoň půl hodiny před vařením do vody. Na pánvi rozpustíme trochu sádla a orestujeme na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme drcený kmín, uvařené kroupy, sušené houby, které předtím důkladně osušíme od vody, přidáme trošku nasekaného česneku a vše důkladně orestujeme na mírném ohni. V závěru dochutíme solí a pepřem, nasekanou majoránkou A zalijeme vývarem. Necháme chvíli provařit.

V druhé fázi si vymažeme pekáček sádlem a přendáme do něj směs. Na vrch položíme pár tenkých plátků másla a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut.

www.facebook.com/RegionNaTaliri

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Petr Chudárek

    zavřít okno