Pažitka
Název:

Houby zapečené s brambory a smetanou


Houby zapečené s brambory a smetanou


Ingredience:
Ingredience (dle počtu osob):
čerstvé a pevné menší houby i s nožkami dle potřeby
brambory dle potřeby
slanina dle potřeby
česnek dle chuti
smetana dle potřeby
oblíbené grilovací koření nebo pouze kmín dle chuti
čerstvý tymián dle chuti
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Před léty koloval po internetu recept na houbový pekáček. Podle daných ingrediencí super bašta. Včera jsem byla v lese a našla jsem i několik krásných malých a tvrdých hříbků a na tento recept jsem si hned vzpomněla. Trochu jsem si to pozměnila k vlastní chuti a vlastně i lenosti, abych nemusela dělat zvlášť brambory. Jinak můžete péct samozřejmě i bez brambor a dát si houby třeba s pečivem. Použijte opravdu pevné houby.

V pekáčku orestujeme slaninu, na ni poskládáme rozpůlené houby, mezi ně brambory, posypeme posekaným česnekem, kořením a tymiánem. Osolíme a zalijeme smetanou. Počítejte s tím, že houby pustí nějakou vodu, tak raději trochu hlubší pekáček, ne plech. Vložíme zakryté do trouby rozpálené na 180C a pečeme půl hodiny. Pak odkryjeme, zvýšíme na 200C a dopékáme, dokud se smetana nevsákne do hub a brambor a povrch nezezlátne.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno