Pažitka
Název:

Hovězí cikánská pečeně

pomalý hrnec


Hovězí cikánská pečeně


Ingredience:
Ingredience:
zadní hovězí maso vcelku1 kg
slanina vcelku100 g
malý rajčatový protlak1 ks
lečo (popřípadě 4 rajčata a 1 paprika)1 sklenka
červená paprika1 ks
kyselá okurka2 ks
velká cibule1 ks
hovězí vývarcca 200 ml
olej trochu
sůl dle chuti
pepř špetka
Postup přípravy:

Pomalý hrnec jistě už znáte, kdo ho nemá doma neokusí maso plné šťávy, křehkost a neuvěřitelnou chuť omáček. Hovězí dopadlo na jedničku a proto tento recept vřele doporučuji.

Nejprve nakrájíme slaninu na hranolky a vložíme ji na půl hodiny do mrazáku ( lépe se nám pak bude maso špikovat ). Do masa tenkým dlouhým nožem prořízneme ve směru vláken otvory, do kterých vsuneme slaninu. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. V kameninové nádobě pomalého hrnce na sporáku rozpálíme olej a maso na něm ze všech stran opečeme dohněda. Vyjmeme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, popř. zbytek slaniny. Orestujeme, vrátíme zpět maso a přilijeme lečo, rozmíchané s protlakem. Zalijeme cca 200ml vývaru, sundáme ze sporáku a zapneme pomalý hrnec na stupeň II na 4,5 hodiny. Maso můžeme občas obrátit. Když je maso měkké, vyjmeme ho a udržujeme v teple. Šťávu můžeme přepasírovat ( já už jsem dále použila klasický hrnec ). Do šťávy nakrájíme na slabé nudličky okurky a papriku . V případě nutnosti přilijeme trochu vývaru a provaříme. Zahustit můžeme dle zvyklostí. Dochutíme, popř. pokud máme rajčata kyselejší, můžeme malinko přisladit. Maso před podáváním nakrájíme na plátky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno