Pažitka
Název:

Hovězí guláš


Hovězí guláš


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka600 - 700 g
velká cibule4 ks
česnek4 stroužky
rajčatový protlak115 g
hladká mouka1 - 2 lžíe
drcený kmín dle chuti
sladká paprika dle chuti
majoránka dle chuti
olej dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

K obědu jsme měli Guláš. Já jej mám ráda s rýží, manžel s chlebem, Vendulka s kolínkama a Péťa s knedlíkem. A jak jste na tom vy?

Do hrnce nalijeme olej a vhodíme na jemno nakrájenou cibuli a o něco později i česnek. Orestujeme do hněda, vložíme osolenou a opepřenou nakrájenou kližku, přidáme kmín, sladkou papriku, majoránku, sůl, pepř, protlak a podlijeme vodou. Necháme dusit do měkka, pak přidáme majoránku a případně dosolíme nebo přidáme česnek, aby nám to chutnalo. Nakonec zahustíme moukou rozkvedlanou ve vodě.

VENDY TIP! Základem dobrého guláše je výběr hovězího masa. Nejlepší je použít hovězí kližku, která je pro guláš ideální. Jelikož nohy drží celou tíhu zvířete, jsou svaly „vypracované“ a díky tomu maso obsahu úpony a šlachy. Ale právě tyto vazivové tkáně jsou pro kližku specifické a guláši dodají ten správný „šmrnc“. Delší pozvolnou tepelnou úpravou změknou a téměř se rozvaří, poté se hovězí kližka téměř rozplývá – chce to tedy i trpělivost při přípravě guláše – nejedná se o žádnou „rychlovku“!
Druhou důležitou roli při přípravě guláše je tzv. „základ“. Tedy množství cibule. Říkavá se, „Kolik masa, tolik cibule“. Dodržení tohoto poměru není až tak úplně nutné, ale neměl by být poměr surovin být ale menší než 2:1. Cibule dodává guláši nejen chuť, vůni, barvu, ale jedná se i „zahušťovací prostředek“, díky čemuž se již nemusí tolik zahušťovat. Na zahuštění se může použít i chlebová strouhanka, nebo nastrouhanou syrovou bramborou – tyto způsoby zahušťování, používaly často naše babičky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno