Pažitka
Název:

Hovězí guláš


Hovězí guláš


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kližka1 kg
větší cibulecca 5 ks
sladká mletá paprika2 lžíce
česnek2 stroužky
hovězí vývar dle potřeby
olej dle potřeby
kmín dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
mouka dle potřeby
feferonka dle chuti
K servírování:
cibule na kolečka dle chuti
chléb dle potřeby
Postup přípravy:

Hovězí guláš je nejlepší pěkně odleželý a to aspoň dva dny! Všechny chutě se propojí a tím zajistí ten pravý požitek.

Omyté a osušené maso nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Ve větším hrnci rozehřejte olej a přidejte cibuli, na mírném ohni ji pozvolna restujte, dokud z ní nebude hnědá, hustá kaše, to může trvat i přes 30 minut, občas promíchejte a podlévejte olejem, cibule nesmí v oleji plavat. Zvyšte teplotu a přidejte maso, to ze všech stran nechte zatáhnout, přidejte mletou papriku a nechte pár sekund zapražit a podlijte vývarem. Maso by mělo být zcela ponořené, vývaru (vody) můžete dát trochu více, záleží na vás, kolik chcete mít šťávy. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Přiklopte poklicí a pozvolna duste do změknutí. Může to trvat hodinu, hodinu a půl, možná i déle, záleží na masu. Tlakový hrnec vám podstatně zkrátí dobu vaření, ale pokud nechvátáte, dejte si na čas a duste jen pod poklicí. 
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce a dejte bokem. Tím zamezíte, aby se maso rozpadlo. V misce si rozmíchejte zhruba dvě lžíce mouky v trošce vody. Měla by vzniknout hustá záklechtka, však ale tekoucí. Guláš přiveďte k varu a za stálého míchání postupně vlijte záklechtku. Guláš během míchání houstne, tak si sami zvolíte, jak hustý ho chcete mít. Když je dostatečně hustý, necháte ho ještě 10 minut provařit, tím se vyvaří chuť mouky a guláš bude chutnat je po cibuli, masu a paprice. 
Pokud máte rádi ostřejší, neváhejte přidat kousek chilli papričky a dát guláši trochu říz.
Když je guláš provařený, dochuťte ho prolisovaným česnekem. Vypněte sporák a vraťte maso zpátky do hrnce.
Servírujte s cibulí a chlebem, kdo má rád, může si dát kynutý knedlík.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno