

| Ingredience: | |
| hovězí kližka | 600 g |
| cibule | 4 ks |
| očištěný celer | 250 g |
| rajčata | 4 ks |
| sladká paprika | 4 lžičky |
| nové koření | 4 kuličky |
| bobkový list | 2 ks |
| česnek | 5 stroužků |
| olej | dle potřeby |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| kmín | dle chuti |
| máslo a jáhlová mouka | dle potřeby |
| K servírování: | |
| cibule na půlkolečka | dle chuti |
| chléb nebo houskový knedlík | dle chuti |
| sekaná listová petržel | dle chuti |
Klasika je úžasná, miluju českou kuchyni, ale nejde pořád dokola vařit jedno a to samé. Nebo aspoň mě to moc nebaví. Guláš je super, nejlepší stejně dělá můj taťka. Takže já si udělám svůj a na ten klasický si dojdu k našim.
Hovězí nakrájejte na kostky, cibuli najemno, celer na větší kostky. Ve větším hrnci rozehřejte olej a pozvolna na něm restujte cibuli. Bude to trvat tak půl hodiny, než pěkně zhnědne a začne se z ní dělat kaše. Cibulí průběžně míchejte, popřípadě dolijte olej, aby nebyla cibule suchá, ale ani aby se topila. Když je cibule hezky hnědá a až kašovitá, zesilte plamen a přidejte maso. Nechte ho zatáhnout. Zasypte sladkou paprikou a důkladně promíchejte. Zalijte vodou, aby bylo maso zcela ponořené. Přidejte celer, sůl, pepř, kmín, bobkáč, nové koření a přiklopte. Pozvolna duste aspoň dvě hodiny. V tlakáči to bude trvat o poznání kratší dobu. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata. Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i koření. Buď vše co je v hrnci rozmixujte nebo si nechte část zeleniny v celku, záleží jen na vás, jaký chcete guláš mít. Když je guláš po rozmixování řídký, nechte ho chvíli vařit bez poklice, aby se zredukoval nebo si rozdělejte v mističce lžíci másla s asi jednou a půl lžíce mouky a pozvolna nechte máslo, za stálého míchání, v guláši rozpouštět. Přidávejte postupně, je možné, že to nebude potřeba vše. Nechte chvíli provařit a vraťte maso a část zeleniny zpět do guláše.
Servírujte s nakrájenou cibulí a chlebem.