

| Ingredience: | |
| hovězí jazyk | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| mrkev | 2 ks |
| petržel (pastinák) | 2 ks |
| celer | 1/2 menší bulvy |
| česnek | 3 stroužky |
| bobkový list | 4 ks |
| celerová nať | hrst |
| celý pepř | 10 kuliček |
| nové koření | 10 kuliček |
| růžová himalájská sůl | dle chuti |
| Omáčka: | |
| máslo | 60 g |
| celozrnná hladká špaldová mouka | 80 g |
| hovězí vývar | cca 750 ml |
| zakysaná smetana | 250 g |
| čerstvý kopr | 50 g |
| cukr či sladidlo | 30 - 40 g |
| ocet | 1 lžička |
| sůl | dle chuti |
Naskytla se mi příležitost koupit čerstvé bio hovězí maso od kamaráda. Tak jsem si nadiktovala seznam jak pro celé království a samozřejmě jsem chtěla jazyk, protože můj muž ho miluje.
Jenže mi nedošlo, že normálně kupuji u řezníka uzený. Moje nadšení tedy při pohledu na cosi nevábně vypadajícího kleslo pod bod mrazu.
Ale to bych zase nebyla já, abych se s touto výzvou nepoprala. A tak si dnes pomlaskávali nejenom moji kluci, ale i babi s dědou a chvály bylo ažaž.
Jazyk dejte spolu se zeleninou a kořením do velkého hrnce, zalije studenou vodou, aby byl zcela ponořený, a vařte pod pokličkou doměkka zhruba 4 hodiny (pokud máte tlakový hrnec, ušetříte si spoustu času).
Ihned po dovaření ponořte jazyk do studené vody a po cca 5 minutách ho oloupejte a vraťte do scezeného vývaru, aby nevychladl.
Z másla a mouky usmažte jíšku, rozřeďte ji postupně vývarem z jazyka na požadovanou hustotu a omáčku povařte deset minut (pokud by se Vám vytvořily hrudky, nebojte se v této fázi využít pomoci ponorného mixéru).
Přidejte smetanu, sladidlo, které doma používáte (cukr, med, čekankový sirup...), ocet a sůl.
Jakmile jste se sladkokyselou chutí omáčky spokojeni, vmíchejte najemno sekaný kopr a už déle nevařte.
Teplý jazyk krájejte na tenké plátky, lehce osolte a servírujte s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem.
Podrobné info: