Ingredience: | |
čerstvé hovězí maso | 250 g |
mražený listový salát | 400 g |
menší cibule | 1 ks |
vejce | 1 ks |
smetana na vaření | 8 pol. lžíce |
drcené ovesné vločky | 1 hrnek |
storužek česneku | 2 ks |
majoránka | 1 špetka |
medvědí česnek | 1 špetka |
himalájská sůl | 1 špetka |
Na kaši: | |
střední máslová dýně | 1 ks |
větší petržel | 1 ks |
Ghí nebo máslo | 1 lžíce |
O vaření zdravějších jídel jsem se začala zajímat teprve s nástupem příkrmů u mojí dcerky, ale s o to větší vervou a nadšením. Teď je malé 13 měsíců a konečně mám volnější ruku, co se týče vymýšlení receptů. Spojila jsem tedy moje oblíbené karbanátky a listový špenát, který má zase ráda ta moje malá potvůrka.
Postup:
Maso si umeleme najemno, špenát v kastrůlku krátce podusíme (asi 5-8 min). Ze špenátu důkladně vymačkáme vodu a přidáme k masu spolu s vejcem a najemno pokrájenou cibulkou. Přilijeme smetanu a podle chuti okořeníme. Dětem samozřejmě jen přiměřeně a mladším jednoho roku nemusíme krom bylinek vůbec. Ovesné vločky můžeme trochu pomlít v mixéru, aby více připomínaly mouku a následně jimi postupně zahušťujeme směs tak, aby se daly tvořit karbanátky. Vytváříme karbanátky, které ještě obalíme v nepomletých vločkách. Pečeme v troubě na pečícím papíře, lehce zakápnuté olivovým olejem na 180° přibližně 30 minut.
Kaše:
Dýni i petržel na kostky společně uvaříme do měkka, poté štouchadlem na brambory důkladně rozmačkáme. Solit není potřeba, ale podle chuti je to samozřejmě možné. Pak už postupujeme jako u klasické bramborové kaše, s máslem nebo Ghí a trochou plnotučného teplého mléka (pro děti převařeného) vyšleháme do hladké kaše.