

| Ingredience: | |
| hovězí kližka | 700 g |
| kořenová zelenina | dle potřeby |
| větší cibule | 1 ks |
| hovězí vývar | 0,5 l |
| červené víno | cca 0,3 l |
| máslo | 100 g |
| mléko | 1 l |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| pepř a nové koření | několik kuliček |
| bobkový list | 1 ks |
| muškátový oříšek | špetka |
Hovězí kližka je úžasné maso, které se dá využít nejen na přípravu fantastického guláše.
Kližku očistíme a nejlépe na 24 hodin naložíme do nastrouhané kořenové zeleniny, zakáplé olivovým olejem.
Na mále orestujeme cibuli, přidáme maso a zprudka necháme zatáhnout. Poté do hrnce vyklopíme zeleninu, ve které e maso marinovalo, osolíme, opepříme, společně promícháme a zalejeme vínem a vývarem.
Přiklopíme poklicí , přivedeme k varu a pak necháme několik hodin jen tak lehce probublávat. Jednou za čas zkontrolujeme a promícháme.
Měkké maso vyjmeme, ze základu vylovíme pepř, nové koření a bobkový list a vše rozmixujeme do hladka.
Na závěr necháme v omáčce rozpustit oříšek másla.
Jako přílohu jsem vyzkoušela místo šťouchaných brambor nebo klasické bramborové kaše "celerové pyré" a byla jsem mile překvapena jeho chutí (bez typického celerového odéru) a lehkostí.....
Bulvu syrového celeru nakrájíme na kostky a povaříme v osoleném mléce hodně do měkka - téměř rozvaříme.
Slijeme, přidáme 1/2 hrnku horkého mléka, dle potřeby sůl, muškátový květ, oříšek másla a vyšleháme.
Podrobné info: