Pažitka
Název:

Hovězí kostky na kořenové zelenině s jablky


Hovězí kostky na kořenové zelenině s jablky


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso500 g
velká mrkev4 ks
velká petržel2 ks
jablko2 ks
střední cibule2 ks
česnek2 stroužky
tuk na smažení (přepuštěné máslo)1 lžíce
rozmarýn2 snítky
tymián4 snítky
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
pepř3 kuličky
voda dle potřeby
máslo oříšek
zelená petrželka1 hrst
Postup přípravy:

Miluju maso na kořenové zelenině, takže když muž přišel s kouskem hovězího zadního od řezníka, byla volba jasná.

Nejdříve si vše připravíme. Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme na drobno, zeleninu na kolečka nebo kostičky, podle toho, jak ji chceme mít v jídle velkou. Jablíčka zbavíme slupky a jádřinců a nakrájíme na kostky (tip: pokud je nepoužíváme hned a nechceme aby nám zhnědly, ponoříme je do vody s pár kapkami citronu).
Na rozpáleném tuku zprudka osmahneme osolené a opepřené kostky masa. Opečeme do hněda a vytáhneme. Na výpek dáme mrkev a petržel, opět sůl a pepř a pečeme dozlatova. Když má zelenina zlatavou barvu, přidáme cibuli a opékáme opět dozlatova. Přidáme bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, rozmarýn a tymián a kousky jablek. Necháme chvíli opéct a pak přidáme na drobno nasekaný česnek. Necháme zavonět, přidáme zpět maso a zalijeme vodou. Vaříme do změknutí (cca 2 hodiny). Po vypnutí vmícháme oříšek másla, vyndáme koření a bylinky a přidáme nasekanou petrželku. Je možné zeleninu v omáčce rozmixovat nebo propasírovat, já jsem ale tentokrát chtěla mít rustikální jídlo, tak jsem to nechala tak a bylo to výborné.

Podáváme například s bramborovo-květákovou kaší. 

Poznámka: Dětem od roku můžeme trochu solit a kořenit, takže já to dělám tak, že pokud nám vařím v jednom hrnci, mírně osolím a opepřím maso a zeleninu hned na začátku tepelné úpravy a pak už nedochucuji, až sobě na talíři.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno