Pažitka
Název:

Hovězí kostky na moravance


Hovězí kostky na moravance


Ingredience:
Ingredience:
vykoštěné hovězí přední800 g
velká cibule3 ks
sůl špetka
pepř barevný špetka
nové koření2 kuličky
dijónské hořčice2 pol. lžíce
sádlo / olej2 pol. lžíce
silný hovězí vývar180 ml
zeleniny1 sklenice
kyselá okurka2 ks
hladká mouka / solamyl na zahuštění
červené víno0,5 dcl
hrášek hrstka
Postup přípravy:

U nás není hovězího masa nikdy dost. Na všechny způsoby, ale tenhle recept jsme si u nás docela oblíbili.

Maso nakrájíme na plátky, které po okrajích nařízneme mělkými řezy, slabě naklepeme, osolíme, okořeníme mletým barevným pepřem, potřeme ostřejší hořčicí a necháme 20 minut odležet. Na části sádla v tlakovém hrnci necháme orestovat nakrájenou cibuli pěkně dozlatova. Tlakový hrnec na chvíli vypneme. Cibulka nám v něm pak ještě pěkně dojde a získá ještě tmavší barvu. Po této době opět tlakový hrnec zapneme, přidáme okořeněné plátky masa a opečeme je ze všech stran, dokud nepustí všechnu šťávu. Vmícháme ještě malinko sypké červené papriky, půl lžičky mletého bobkového listu, když nemáme, tak vložíme dva bobkové listy a dvě kuličky nového koření/ můžeme podlít i trochou červeného vína / a šťávu vydusíme. Zalijeme silným vývarem a tlakový hrnec zavřeme a na plný výkon vše přivedeme k varu. Když začne tlakový hrnec syčet, zmírníme hořák a cca 20-25 minut dusíme v tlakovém hrnci. Po této době vypneme tlakový hrnec a necháme maso ještě chvíli dojít. Omáčku s masem přelijeme z tlakového hrnce do druhé nádoby, vyndáme koření, přidáme celý obsah Moravanky i s nálevem, včetně výborných malých cibulek. Vsypeme čerstvý hrášek z lusku a ještě vše provaříme na několik minutek. Nakonec rozkvedláme hladkou mouku nebo solamyl v trošce vody nebo vývaru a přes cedník propasírujeme do omáčky tak, aby nevznikly kousky v omáčce. Podáváme s dušenou barevnou rýží / rýži uvaříme podle návodu / nebo s houskovými knedlíky.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Ivana Černá

    zavřít okno