Omáčka: | |
hovězí líčka | 1/2 kg |
kořenová zelenina | 150 g |
červená cibule | 1 ks |
bílá cibule | 1 ks |
vývar z hovězích kostí | dle potřeby |
rajčatový protlak | dle potřeby |
červené víno | 0,5 l |
máslo | dle potřeby |
pepř | dle chuti |
sůl | dle chuti |
sádlo | dle potřeby |
nové koření | 4 kuličky |
bobkový list | 2 ks |
jalovec | 2 kuličky |
tymián | špetka |
Šťouchané brambory: | |
středně velké brambory | 8 ks |
máslo | 3 lžce |
sůl | dle chuti |
najemno pokrájený čerstvý libeček | 3 snítky |
Hovězí líčka na červeném víně jsou pro mou rodinu jednou z největších delikates. Proto tuhle dobrotu vařím vždy jen o víkendu, protože to je onen čas, kdy se všichni sejdeme u jednoho stolu a můžeme si na tomto výtečném jídle společně pochutnat.
Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo. Pár kousků mrkve, petržele a celeru nakrájíme na tenké plátky a dáme stranou spolu s kouskem červené cibule nakrájené na měsíčky.
Očištěné a na kostky nakrájené maso (je třeba mít vedle sebe statného muže se silnými pažemi, krájení je poněkud vysilující záležitost) dáme na rozpálené sádlo, zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo, opepříme a osolíme, pak jej z výpeku vyndáme a dáme stranou.
Ve výpeku orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a obě cibule pokrájené na kostičky a veškeré koření. Když je vše dozlatova, přidáme 1 malý protlak a trochu hovězího vývaru. Vše chvíli povaříme.
Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny zredukovaly, postupně přiléváme zbylé červené víno. Vše takto vaříme přibližně 30 minut za občasného promíchávání, po zredukování tekutin přilijeme opět vývar, hrnec zaklopíme a líčka vaříme do změknutí cca 3 hodiny.
Předtím, než omáčku dokončíme, je dobré kousek masa vyjmout, rozkrojit a ochutnat, hotově uvařené maso je měkké jako „dort“. Jakmile usoudíme, že je maso skutečně doměkka uvařené, vyjmeme z omáčky všechny kousky masa, dáme je stranou, omáčku důkladně rozmixujeme (je tak hustá, že nepotřebuje zahuštění moukou) a můžeme ji servírovat.
Šťouchané brambory připravíme tak, že uvaříme v lehce osolené vodě ve slupce 8 středně velkých brambor. Jakmile jsou měkké, oloupeme je, přidáme k nim 3 polévkové lžíce másla, lehce je osolíme, posypeme nadrobno pokrájeným čerstvým libečkem a všechny ingredience spolu rozšťoucháme.
Postup pro přípravu zkaramelizované zeleniny (ozdoba pro šťouchané brambory):
Kořenovou zeleninu, kterou jsme nastrouhali a pokrájeli na tenké plátky a měsíčky červené cibule orestujeme na 1 lžíci másla, lehce osolíme a necháme zkaramelizovat spolu s 1 kávovou lžičkou cukru.