Pažitka
Název:

Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami, zdobenými karamelizovanými jemnými plátky červené cibule, mrkve a celeru


Hovězí líčka na červeném víně se šťouchanými bramborami, zdobenými karamelizovanými jemnými plátky červené cibule, mrkve a celeru


Ingredience:
Omáčka:
hovězí líčka1/2 kg
kořenová zelenina150 g
červená cibule1 ks
bílá cibule1 ks
vývar z hovězích kostí dle potřeby
rajčatový protlak dle potřeby
červené víno0,5 l
máslo dle potřeby
pepř dle chuti
sůl dle chuti
sádlo dle potřeby
nové koření4 kuličky
bobkový list2 ks
jalovec2 kuličky
tymián špetka
Šťouchané brambory:
středně velké brambory8 ks
máslo3 lžce
sůl dle chuti
najemno pokrájený čerstvý libeček3 snítky
Postup přípravy:

Hovězí líčka na červeném víně jsou pro mou rodinu jednou z největších delikates. Proto tuhle dobrotu vařím vždy jen o víkendu, protože to je onen čas, kdy se všichni sejdeme u jednoho stolu a můžeme si na tomto výtečném jídle společně pochutnat.

Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme nahrubo. Pár kousků mrkve, petržele a celeru nakrájíme na tenké plátky a dáme stranou spolu s kouskem červené cibule nakrájené na měsíčky.

Očištěné a na kostky nakrájené maso (je třeba mít vedle sebe statného muže se silnými pažemi, krájení je poněkud vysilující záležitost) dáme na rozpálené sádlo, zprudka jej opečeme, aby se zatáhlo, opepříme a osolíme, pak jej z výpeku vyndáme a dáme stranou.

Ve výpeku orestujeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a obě cibule pokrájené na kostičky a veškeré koření. Když je vše dozlatova, přidáme 1 malý protlak a trochu hovězího vývaru. Vše chvíli povaříme.

Maso vrátíme zpět k zelenině, nalijeme část vína a dusíme odklopené, aby se víno a ostatní tekutiny zredukovaly, postupně přiléváme zbylé červené víno. Vše takto vaříme přibližně 30 minut za občasného promíchávání, po zredukování tekutin přilijeme opět vývar, hrnec zaklopíme a líčka vaříme do změknutí cca 3 hodiny.

Předtím, než omáčku dokončíme, je dobré kousek masa vyjmout, rozkrojit a ochutnat, hotově uvařené maso je měkké jako „dort“. Jakmile usoudíme, že je maso skutečně doměkka uvařené, vyjmeme z omáčky všechny kousky masa, dáme je stranou, omáčku důkladně rozmixujeme (je tak hustá, že nepotřebuje zahuštění moukou) a můžeme ji servírovat.

Šťouchané brambory připravíme tak, že uvaříme v lehce osolené vodě ve slupce 8 středně velkých brambor. Jakmile jsou měkké, oloupeme je, přidáme k nim 3 polévkové lžíce másla, lehce je osolíme, posypeme nadrobno pokrájeným čerstvým libečkem a všechny ingredience spolu rozšťoucháme. 

Postup pro přípravu zkaramelizované zeleniny (ozdoba pro šťouchané brambory):
Kořenovou zeleninu, kterou jsme nastrouhali a pokrájeli na tenké plátky a měsíčky červené cibule orestujeme na 1 lžíci másla, lehce osolíme a necháme zkaramelizovat spolu s 1 kávovou lžičkou cukru.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Šárka Ledová

    zavřít okno