

| Ingredience: | |
| hovězí líčka | 750 - 1000 g |
| velká mrkev | 2 ks |
| řapíkatý celer | 3 stonky |
| větší petržel | 1 ks |
| větší cibule | 1 ks |
| červené víno | 0,5 l |
| vysokoprocentní čokoláda | 30 g |
| hovězí vývar nebo voda | cca 0,75 l |
| bouquet garni (bobkový list, majoránka, tymián, rozmarýn, oregano - vše ideálně čerstvé) | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| chilli | dle chuti |
| olej nebo sádlo | dle potřeby |
Čokoláda jde k vínu a hovězímu masu skvěle. Líčka na víně jsou sice francouzský recept, ale proto neříznout trochu jižní Amerikou, kde čokoládu k masu používají často.
Líčka očistíme od silných šlach a blan a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme do světle hnědé barvy na tuku. Přidáme líčka a necháme zatáhnout. Přidám pepř a bylinky a vše zalijeme vínem a vodou nebo vývarem. Maso se zeleninou necháme dusit do měkka při nízké teplotě cca 3 hodiny.
Když je maso měkké, tak ho vytáhneme z omáčky. Stejně tak vytáhneme i svazek bylinek. Omáčku rozmixujeme dohladka a pokud je potřeba, tak můžeme ještě trochu naředit vodo. V horké omáčce rozpustíme čokoládu a eventuálně dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli.
Do omáčky vrátíme maso a necháme prohřát.
K omáčce se dokonale hodí bramborové, nebo celerové pyré.