Pažitka
Název:

Hovězí líčka na víně a čokoládě


Hovězí líčka na víně a čokoládě


Ingredience:
Ingredience:
hovězí líčka750 - 1000 g
velká mrkev2 ks
řapíkatý celer3 stonky
větší petržel1 ks
větší cibule1 ks
červené víno0,5 l
vysokoprocentní čokoláda30 g
hovězí vývar nebo vodacca 0,75 l
bouquet garni (bobkový list, majoránka, tymián, rozmarýn, oregano - vše ideálně čerstvé) dle chuti
sůl dle chuti
pepř špetka
chilli dle chuti
olej nebo sádlo dle potřeby
Postup přípravy:

Čokoláda jde k vínu a hovězímu masu skvěle. Líčka na víně jsou sice francouzský recept, ale proto neříznout trochu jižní Amerikou, kde čokoládu k masu používají často.

Líčka očistíme od silných šlach a blan a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky a orestujeme do světle hnědé barvy na tuku. Přidáme líčka a necháme zatáhnout. Přidám pepř a bylinky a vše zalijeme vínem a vodou nebo vývarem. Maso se zeleninou necháme dusit do měkka při nízké teplotě cca 3 hodiny. 
Když je maso měkké, tak ho vytáhneme z omáčky. Stejně tak vytáhneme i svazek bylinek. Omáčku rozmixujeme dohladka a pokud je potřeba, tak můžeme ještě trochu naředit vodo. V horké omáčce rozpustíme čokoládu a eventuálně dochutíme solí, pepřem a špetkou chilli. 
Do omáčky vrátíme maso a necháme prohřát. 
K omáčce se dokonale hodí bramborové, nebo celerové pyré.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno