Pažitka
Název:

Hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovým celozrnným knedlíkem


Hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovým celozrnným knedlíkem


Ingredience:
Maso:
hovězí zadní1000 g
velká cibule2 ks
česnek8 - 10 stroužků
pivo300 ml
jemné vločky2 - 4 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
kmín dle chuti
sádlo (nebo jiný tuk) dle potřeby
Špenát:
mražený špenát900 g
hladká mouka3 lžíce
vejce2 ks
česnek2 stroužky
smetana ke šlehání dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
Knedlíky:
vařené brambory1400 g
celozrnná žitná hrubá mouka345 g
celozrnná špaldová hrubá mouka380 g
vejce3 ks
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Pěkně měkké maso, které se na jazyku rozplývá, akorát hustá šťáva, k tomu ještě špenát a knedlíčky jako obláčky. A je na světě sváteční oběd, kterým jistě potěšíte rodinu třeba při nedělním obědě.

Hovězí maso

Pokud chcete mít omáčku pěkně tmavou, dejte si na přípravě cibule obzvláště záležet, protože jen správný základ dodá šťávě správnou barvu a chuť.

Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno a vložte společně s česnekem do hrnce, přidejte dostatek sádla a pozvolna restujte. Nesmí se připálit a musíte ji restovat tak dlouho, dokud nebude hnědá. Cože bude trvat něco kolem půl hodiny. 

Maso si nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce k hotové cibuli a česneku. Maso nechte zatáhnout, osolte, opepřete, zasypte trochou kmínu a vločkami. Promíchejte a podlijte pivem. Přiveďte k varu a nechte chvíli odpařit alkohol. Potom podlijte dostatkem vody, ab bylo vše pěkně ponořené. Potom přiklopte hrnec poklicí a nechte pozvolna, za občasného míchání, probublávat zhruba dvě hodiny, dokud není maso měkké. 

Pokud nemáte tolik času, můžete použít tlakový hrnec, ale počítejte s tím, že se rozvařené vločky budou připalovat, takže přidejte více vody a raději "třepte" hrncem, popřípadě kontrolujte. 

Když je maso měkké, šťáva by měla být hotová a připravená k servírování. Pokud je moc řídká, nechte zredukovat. Pokud je příliš hustá, rozřeďte.

Špenát

V pánvi si připravte zásmažku. Rozehřejte dostatek oleje a přisypte mouku. Společně míchejte, dokud se mouka nezbarví lehce do hněda. Postupně přidejte rozmražený špenát a důkladně rozmíchejte, abyste neměli ve špenátu hrudky. Potom ve špenátu rychle rozmíchejte dvě vejce. Ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Zjemněte smetanou, té dejte podle chuti. Pokud se vám špenát zdá moc hustý, rozřeďte ho vodou. Nechte společně prohřát. 

Pokud chcete špenát odlehčit, vynechejte zásmažku.

Knedlíky

Při přípravě knedlíků se neřiďte přesnými gramážemi. Sepsala jsem to spíš z toho důvodu, že když to člověk dělá poprvé, chce se něčeho držet, aby měl představu jak na to. Proto si třeba mouku navažte a postupně přidávejte. Každá mouka totiž saje jinak. 

Na vál si dejte najemno nastrouhané brambory, do nich klepněte vejce a část mouky. Nezapomeňte na sůl, té tam přijde poměrně dost. 

Začněte vypracovávat těsto, postupně podsypávejte moukou. Když to přeženete s moukou, knedlíky budou tuhé. Proto raději postupně. 

Když se těsto drží pohromadě, nelepí se a pěkně se s ním pracuje, rozkrojte ho na 4 části a vyválejte šišky. 

Vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody zhruba 25 minut. V půli vaření otočte.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno