Pažitka
Název:

Hovězí maso na divoko


Hovězí maso na divoko


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso (zadní, kýta)500 - 750 g
cibule1 ks
menší mrkev1 ks
celer kousek
česnek3 stroužky
petržel snítka
bobkový list2 ks
tymián1 lžička
nové koření5 kuliček
celý pepř10 kuliček
sůl dle chuti
31% smetana200 ml
tuk (olej, sádlo) dle potřeby
cukr dle chuti
ocet dle chuti
brambory dle potřeby
Postup přípravy:

Tato bílá omáčka s hovězím masem je v naší rodině už léta. Velmi dobře konkuruje všem rajským, koprovkám, Španělským ptáčkům, Znojemským…

Kdo má rád lehce nakyslou chuť a tymián, tak si přijde na své.

Tato omáčka, tedy pokud nepočítám dobu na vývar je velmi rychlá a po všech různých pokusech s přílohou, jsme zjistili, že nejlepší jsou vařené brambory, tak jak to je v původním receptu.

Záleží jen na vás, jestli budete maso vařit v papiňáku, pomalém hrnci, a nebo pomaličku táhnout v obyčejném hrnci.

Pamatujte ale, že čím větší práci si dáte a vymazlíte vývar, tím lepší a silnější chuť omáčka bude mít.

Do hrnce si dejte veškeré ingredience z první části receptu (cibuli a česnek se slupkou) a vařte, dokud nebude maso krásně měkké. Jestliže budete vařit v hrnci, tak bez pokličky a vývar nechte jen tak mírně probublávat.

Bude to sice trvat i tři hodiny, ale stojí to zato.

Až bude maso měkounké, tak si slijte vývar a zeleninu vyhoďte. 

V jiném hrnci si rozpalte tuk a udělejte světlou jíšku (mouka s tukem 1:1).

Tu zalijte vývarem a dobře prošlehejte metličkou. Pokud by se vám stalo a máte v omáčce cucky, tak vezměte tyčový mixér a omáčku s ním projeďte.

Chvilinku provařte, a pokud se vám bude zdát omáčka málo hustá, tak zakvedlejte trochu mouky i do smetany a zavařte do omáčky.
Pokud ne, tak dejte jen samotnou omáčku a zhruba 15 minut provařte. Mezi tím dochuťte cukrem, octem, pepřem a popřípadě i solí.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno