Ingredience: | |
hovězí kližka nakrájená na kostičky | 300 g |
pokrájené křemenáče nebo jiné houby | 200 g |
sádlo | 3 lžíce |
velká cibule | 1 ks |
česnek | 4 velké stroužky |
nové koření | 6 kuliček |
jalovec | 2 kuličky |
pepř | 6 kuliček |
gulášová sypká paprika | 2 lžíce |
libeček | špetka |
tymián | špetka |
sůl | dle chuti |
Určitě každý z vás zná ten pocit, kdy si k obědu dáte "jen něco malého", v mém případě to dnes byla polévka z uzeného masa s chlebem. Celý den jsem si říkala, s tím vystačím, večer si dám jen ovoce a budu spokojená. Jenže...hladu neporučíš a domů jsem se vracela čím dál rychleji a rychleji, s vidinou restující se cibulky a hovězího masa na rozpáleném oleji a následného "dlabance". No a pak ta slast u večeře, oh, není nad to se dobře najíst. Hovězí maso na křemenáčích s domácím kváskovým chlebem si brzy zopakujeme, už teď se na to těším.
Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm dozlatova restujeme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku, veškeré koření a sůl, přidáme kostky hovězí kližky, promícháme a necháme maso zatáhnout a zprudka jej restujeme spolu s cibulkou a česnekem přibližně 3 minuty, přidáme pokrájené křemenáče, vše promícháme, chviličku restujeme vše i s houbami a po chvíli přilijeme vodu nebo vývar, přibližně tolik vody, aby bylo maso akorát ponořené. Vše takto spolu vaříme do změknutí masa, a hlavně do momentu zredukování omáčky, neboť ji už nebudeme zahušťovat moukou. Omáčky sice nebudeme mít příliš, toto množství je pro dvě dospělé osoby, ale omáčka je lehká, výtečná.
Podrobné info: