Pažitka
Název:

Hovězí maso se šípkovou omáčkou pro děti od 1 roku

dětská jídla


Hovězí maso se šípkovou omáčkou pro děti od 1 roku


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso zadní1 kg
mrkev2 ks
petržel2 ks
celer1/2 ks
cibule1 ks
rajský protklak1 ks
slanina100 g
cukr krupice4 lžíce
šípková zavařenina (cca 200 g)1 ks
červené víno100 ml
pomerančová šťáva200 ml
hovězí vývar0,5 l
tymián1 snítka
majoránka1 snítka
badyánu1 hvězdička
skořice špetka
pepř špetka
bobkový list2 ks
pepř celý pár kuliček
Postup přípravy:

Na nákupech v Německu jsem narazila na šípkovou zavařeninu za pár kaček. A protože sehnat ji u nás je docela vzácnost, okamžitě jsem po ní sáhla. Ke kančímu jsem se bohužel už tak snadno nedostala, takže jsem jej nahradila hovězím a pochutnali jsme si i tak.

Maso očistíme a nakrajíme na kostky, nebo jej můžeme i prošpikovat zeleninou a slaninou. V pánvi si rozpálíme trošku tuku (nejlépe sádla), maso na něm zprudka zatáhneme a dáme stranou. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a kořenovou zeleninu s cibulí, závěrem ji zaprášíme cukrem, který necháme lehce zkaramelizovat. Vrátíme maso, přidáme k němu i všechno koření a zavařeninu, podlejeme vínem, pomerančovou šťávou a případně i vývarem tak, aby se vše dusilo. Necháme lehce bublat až do změknutí masa (dle druhu - tak něco přes hodinku). Maso poté vybereme a zeleninu projedeme tyčovým mixérem, nebo směs propasírujeme přes síto. Závěrem můžeme ještě dochutit solí a citronovou šťávou. 

Dětská specifika

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno