Pažitka
Název:

Hovězí maso v sezamové omáčce se salátem z červeného zelí a cukrového hrášku


Hovězí maso v sezamové omáčce se salátem z červeného zelí a cukrového hrášku


Ingredience:
Maso:
hovězí svíčková (očištěná)400 g
červené zelí (tence nakrájené)150 g
lusky cukrového hrášku hrst
Omáčka:
sójová omáčka30 ml
bílý vinný ocet30 ml
slunečnicový olej1 lžíce
cukr krupice30 g
menší stroužek česneku2 ks
sezamová semínka1 lžíce
mleté chilli trochu
Příloha:
rýžové nudle Vermicelli dle potřeby
Postup přípravy:

Zelí. Zelenina, která mě v mém dětství denně strašila. Vařené bylo moc kyselé, syrové bylo prostě divné. Určitě to někdo z vás také zažil. Dost dlouho mi trvalo, než jsem se to bílé naučila jíst aspoň trochu. Ale červené udělané na sladko? 

To je jiná. Ráda si ho dám s pečenou kachničkou a knedlíkem. A tak jsem se rozhodla vyzkoušet i jeho čerstvou variantu, která se skvěle hodí do salátů. Aby mu nebylo smutno, použila jsem ještě lusky cukrového hrášku

Nejprve si připravte maso. Očistěte ho od blan a nakrájejte na plátky. Hovězí maso krájíme přes vlákno, aby nebylo příliš tvrdé. Přendejte plátky do větší misky a schovejte do lednice.

Rozehřejte malou pánev, do ní poté vložte sezamová semínka a opékejte dozlatova (nenechte je bez dozoru, mohou se rychle spálit). Zlatavá semínka nasypte do misky a přidejte k nim prolisovaný česnek. Přilijte sójovou omáčku, cukr, ocet, olej a trošku mletého chilli. Všechno dobře promíchejte!  

Hovězí plátky zalijte 1/4 připravené omáčky, zakryjte fólií a dejte stranou. Nechte ho venku, aby se dostalo na pokojovou teplotu. V pánvi lehce orestujte lusky hrášku, smíchejte ho s nakrájeným zelím a přilijte polovinu zbylé omáčky. Ingredience dostatečně smíchejte. 

Maso pečte asi 1 minutu na každé straně (dokud není hezky hnědé). Upečené kousky přidejte do poslední části zbylé čerstvé omáčky. Na talíř naservírujte mix zelí a lusků, přidejte plátky masa a ihned podávejte. Jako přílohu můžete zvolit již zmíněné rýžové nudle Vermicelli nebo rýži. Vermicelli jsou hotové hned. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté do ní vložte nudle (množství záleží na vás, já dala dva svazky a bylo jich až až), zakryjte pokličkou a odstavte z ohně. Takto nudle nechte 3 minuty (pokud je budete chtít orestovat) nebo 4 minuty. Poté je sceďte a propláchněte studenou vodou.    

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Pánková

    zavřít okno