Pažitka
Název:

Hovězí na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu


Hovězí na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu


Ingredience:
Ingredience:
hovězí (kostky z kýty mladého býka)cca 750 g
velká cibule1 ks
česnek (nebo česneková pasta)1 - 2 stroužky
střední mrkev2 ks
střední kedlubna2 ks
hovězí vývarcca 800 ml
rozmarýn (nebo 2 lžičky sušeného)2 - 3 snítky
hrubozrnná sůl dle chuti
barevný pepř celý dle chuti
olej dle potřebyy
*směs Hraška na zahuštění2 - 3 lžíce
Postup přípravy:

Mám ráda vaření ze sezónních surovin. Je to dle mého návrat do kuchyní našich babiček, kdy vždy vařily jen z toho, co měly zrovna k dispozici. Měla jsem k dispozici čerstvou kedlubnu, doma nachystanou mrkev a hezké hovězí maso. Za mě je kombinace zeleniny, kvalitního masa a správně zvolených bylinek klíčová pro vznik dobrého jídla. Díky surovinám tak vznikl víkendový oběd v podobě hovězího masa na kedlubnách, mrkvi a rozmarýnu.

Nejprve si lehce osolíme a opepříme. Nakrájíme si na jemno cibuli, okrájíme mrkev a nakrájíme na kolečka, okrájíme kedlubnu a nakrájíme si ji na středně velké kostky. Maso si v hrnci zatáhneme na oleji a pak jej dáme stranou. Na výpeku si pak osmahneme cibulku, přidáme prolisovaný česnek, ¾ množství mrkve, kedlubny a snítky rozmarýnu a osmahneme. Poté přidáme vývar a osolíme a opepříme. Promícháme, přiklopíme tlakový hrnec a vaříme cca 30 minut. Poté hrnec odpustíme, otevřeme a přidáme zbývající část zeleniny, necháme provařit cca 10 minut (do změknutí). Nakonec vyndáme zbylé snítky rozmarýnu a přidáme dle návodu směs na zahuštění Hrašku a provaříme (nebo jíšku). Pokud je třeba tak dochutíme solí, pepřem. Podáváme např. s bramborovou kaší nebo uvařeným bramborem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno