Ingredience: | |
hovězí váleček (falešná svíčková) | 600 g |
cibule | 6 ks |
olej | 150 ml |
sůl | 3 lžičky |
černý mletý pepř | 1 a 1/2 lžíce |
Jako příloha se skvěle hodí například rýže, kuskus, šťouchané brambory nebo kaše.
Maso odblaníme, osolíme víc, než jsme zvyklí a obalíme v pepři. Sůl i pepř do masa dobře vmasírujeme.
V kastrolu rozehřejeme olej a maso prudce opečeme ze všech stran dohněda. Teplotu snížíme na minimum, přidáme celé oloupané cibule, přiklopíme pokličkou a dusíme v oleji 2-3 hodiny doměkka. Nepodléváme, ale maso pravidelně obracíme, v první půlhodince ho kontrolujeme po deseti minutách, následně maso i cibule pustí šťávu, takže kontrola stačí po 20-30 minutách. V závěru dušení, kdy se šťáva zredukuje, opět kontrolujeme a obracíme častěji.
Hotové maso krájíme na plátky a podáváme se šťouchanými brambory nebo kaší. Na přílohu navrstvíme porci dušené cibule.