

| Omáčka: | |
| hovězí zadní | 500 - 600 g |
| mrkev | 4 ks |
| petržel | 3 ks |
| celer | kousek |
| cibule | 1 ks |
| bobkový list | 2 ks |
| nové koření | 4 kuličky |
| pepř | 4 kuličy |
| sušený tymián | 1/2 lžičky |
| smetana ke šlehání | 200 - 250 ml |
| citron - šťáva z něj | 1/2 ks |
| sůl | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| máslo | plátek |
| Knedlíky: | |
| polohrubá mouka (špaldová, klasická, žitná, kukuřičná...) | 350 g |
| vejce (jde to i bez) | 1 ks |
| rohlíky | 2 ks |
| cukr | 1/2 lžičky |
| sůl | 1 lžička |
| kvasnice | 20 g |
| mléko | 220 ml |
Zase omáčka, jak já je mám ráda. Zase klasika, kterou jsem si poupravila, asi jako každý, kdo moc neholduje mouce. Zato knedlíky z mouky jsou, ale zase ze zdravějších alternativ, proto jsou tmavší. Ale naprosto skvostný!
Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli na čtvrtiny Maso omyjte a osolte. V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran. Maso vyndejte a v rozpáleném hrnci opečte dozlatova rozkrájenou zeleninu. Vraťte maso zpět do hrnce. Přidejte cibuli, koření a osolte. Zalijte vodou, aby byla zelenina ponořená. Pokud maso kouká, během vaření ho občas otočte. Lepší je použít vyšší a užší hrnec. Vařte na mírném plamenu asi 2 - 2,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndejte ho společně s kořením. Omáčku rozmixujte, můžete propasírovat. Zapněte sporák a zhřejme, omáčka by měla být velmi hustá. Proto ji rozřeďte smetanou, kterou postupně přilévejte. Dochuťte citronovou šťávou. Vypněte a vmíchejte asi lžící másla.
Knedlíky
V hrnku zahřejte mléko, aby bylo vlažné, to je důležité, aby mohl vzejít kvásek. K mléku přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy si odvažte mouku, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Pomoci si můžete šlehačem s hnětacími metlami. V misce promiste mouku s vejcem a postupně přilévejte mléko s kváskem, pak přidejte rohlíky. Hněťte, dokud se těsto nespojí a nelepí se ke dnu. Pokud je řídké, přisypte mouku. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, já nechávám u sporáku. Těsto rozdělte na dvě poloviny nebo tři malé části. Mokrýma rukama uhlaďte těsto, aby vznikly šišky. Vařte v mírně vroucí vodě asi 20 minut, v polovině vaření otočte.
Servírujeme se šlehačkou a brusinkami.
Podrobné info: