Pažitka
Název:

Hovězí na smetaně s houskovým knedlíkem


Hovězí na smetaně s houskovým knedlíkem


Ingredience:
Omáčka:
hovězí zadní500 - 600 g
mrkev4 ks
petržel3 ks
celer kousek
cibule1 ks
bobkový list2 ks
nové koření4 kuličky
pepř4 kuličy
sušený tymián1/2 lžičky
smetana ke šlehání200 - 250 ml
citron - šťáva z něj1/2 ks
sůl dle chuti
olej dle potřeby
máslo plátek
Knedlíky:
polohrubá mouka (špaldová, klasická, žitná, kukuřičná...)350 g
vejce (jde to i bez)1 ks
rohlíky2 ks
cukr1/2 lžičky
sůl1 lžička
kvasnice20 g
mléko220 ml
Postup přípravy:

Zase omáčka, jak já je mám ráda. Zase klasika, kterou jsem si poupravila, asi jako každý, kdo moc neholduje mouce. Zato knedlíky z mouky jsou, ale zase ze zdravějších alternativ, proto jsou tmavší. Ale naprosto skvostný!

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli na čtvrtiny Maso omyjte a osolte. V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran. Maso vyndejte a v rozpáleném hrnci opečte dozlatova rozkrájenou zeleninu. Vraťte maso zpět do hrnce. Přidejte cibuli, koření a osolte. Zalijte vodou, aby byla zelenina ponořená. Pokud maso kouká, během vaření ho občas otočte. Lepší je použít vyšší a užší hrnec. Vařte na mírném plamenu asi 2 - 2,5 hodiny. Když je maso měkké, vyndejte ho společně s kořením. Omáčku rozmixujte, můžete propasírovat. Zapněte sporák a zhřejme, omáčka by měla být velmi hustá. Proto ji rozřeďte smetanou, kterou postupně přilévejte. Dochuťte citronovou šťávou. Vypněte a vmíchejte asi lžící másla.

Knedlíky

V hrnku zahřejte mléko, aby bylo vlažné, to je důležité, aby mohl vzejít kvásek. K mléku přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy si odvažte mouku, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Pomoci si můžete šlehačem s hnětacími metlami. V misce promiste mouku s vejcem a postupně přilévejte mléko s kváskem, pak přidejte rohlíky. Hněťte, dokud se těsto nespojí a nelepí se ke dnu. Pokud je řídké, přisypte mouku. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, já nechávám u sporáku. Těsto rozdělte na dvě poloviny nebo tři malé části. Mokrýma rukama uhlaďte těsto, aby vznikly šišky. Vařte v mírně vroucí vodě asi 20 minut, v polovině vaření otočte.

Servírujeme se šlehačkou a brusinkami.

Podrobné info:
Počet porcí5 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Hamtáková

    zavřít okno