Pažitka
Název:

Hovězí osso buco na víně


Hovězí osso buco na víně


Ingredience:
osso buco (zadní lýtko s kostí) cca 3 cm každý, bylo cca 900 g2 silnější plátky
šalotka hrst
kvalitní červené víno300 ml
čerstvá šalvěj a tymián hrstka
schwarzwaldská šunka (není nutné) pár plátků
velmi silný vývar nebo kvalitní gelový bujón, popř. demi glacec200 ml
šípková zavařenina2 lžíce
sůl špetka
pepř špetka
olej trochu
Ingredience:
Postup přípravy:

Tenhle recept je ozkoušený a zaručený, doboru chuť!

Maso drží vcelku blána, kterou na několika místech přeřežeme, aby se maso nekroutilo. Osolíme a opepříme. Po obvodu přilepíme pár lístků šalvěje a mezi malé svalíky nastrkáme tymián. Po obvodu omotáme šunkou a svážeme provázkem. Maso opečeme dohněda z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem. Přendáme jej do pekáčku, na stejném oleji orestujeme šalotky, zalijeme vínem a výpečky necháme odmočit. Zbytky šunky a bylinek poházíme k masu a víno se šalotkami přelijeme do pekáčku. Přiklopíme, vložíme do rozpálené trouby na 180C a pečeme hodinu, opatrně můžeme obracet. Po hodině přilijeme k masu vývar a pečeme ještě 1,5 - 2 hodiny doměkka (podle staří skotu :))
Poté maso vyjmeme, přiklopíme, aby nám neokoralo, a do výpeku vmícháme šípkovou zavařeninu. Podle potřeby zahustíme třeba utřeným máslem s hladkou moukou v poměru 1: 1(neudělají se hrudky) a provaříme.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno