Hovězí maso: | |
hovězí kýta | 1,2 kg |
řepkový olej | cca 1 l |
cibule | 1 ks |
česnek | 1 palice |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
Tuřín s jablky: | |
tuřín | 1,5 kg |
jablka | 400 g |
velká cibule | 1 ks |
olej | 1 lžíce |
ocet | 2 lžíce |
citron | 1/2 ks |
třtinový cukr či jiné sladidlo | 1 lžíce |
himalájská růžová sůl | dle chuti |
mletý černý pepř | dle chuti |
drcený kmín | dle chuti |
Dýňové nočky: | |
máslová dýně | 500 g |
špaldová mouka | 500 g |
vejce | 1 ks |
růžová himalájská sůl | dle chuti |
Tuřínu je teď všude plno. Dají se z něj připravit hranolky, polévka, salát nebo např. zelí. Já dnes vyzkoušela nevšední kombinaci s jablky, která nečekaně zabodovala. K tomu jsme si dopřáli pořádný kus masa a domácí nočky.
Hovězí maso
Maso poctivě nasolíme a vložíme ho spolu s kolečky oloupané cibule a očištěnými stroužky česneku do menšího hrnce nebo pekáče, abychom ho mohli zalít olejem tak, že bude celé ponořené.
Přiklopíme a pečeme 4 hodiny při 150 stupních.
Maso poté opatrně vyjmeme a nakrájíme na plátky.
Tuřín s jablky
Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
Na oleji ji osmahneme dozlatova a přisypeme k ní na kostičky pokrájený oloupaný tuřín.
Osolíme, opepříme, okmínujeme a podlijeme trochou vody.
Dusíme cca 20 - 30 minut, pak do hrnce přidáme jablka, taktéž pokrájená na kostičky, která jsme pokapali citronem, aby nám nezhnědla.
Společně dusíme ještě zhruba 20 - 30 minut, dokud není vše měkké. Podle potřeby podléváme vodou.
Nakonec dochutíme octem, cukrem a případně dosolíme dle chuti.
Pokud máte čas, doporučuji připravit den předem, chutě se krásně propojí.
Dýňové nočky
Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a na páře uvaříme doměkka.
Rozmixujeme a počkáme, až pyré zchladne.
Přidáme vejce, osolíme a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto, ze kterého odkrajujeme noky.
Vaříme v osolené vodě, od vyplavání cca 3 minuty.
Pokud nebudete noky ihned servírovat, doporučuji je promastit kapkou oleje, aby se neslepily.
Podrobné info: