Pažitka
Název:

Hovězí pečené v oleji, dušený tuřín s jablky, dýňové nočky


Hovězí pečené v oleji, dušený tuřín s jablky, dýňové nočky


Ingredience:
Hovězí maso:
hovězí kýta1,2 kg
řepkový olejcca 1 l
cibule1 ks
česnek1 palice
himalájská růžová sůl dle chuti
Tuřín s jablky:
tuřín1,5 kg
jablka400 g
velká cibule1 ks
olej1 lžíce
ocet2 lžíce
citron1/2 ks
třtinový cukr či jiné sladidlo1 lžíce
himalájská růžová sůl dle chuti
mletý černý pepř dle chuti
drcený kmín dle chuti
Dýňové nočky:
máslová dýně500 g
špaldová mouka500 g
vejce1 ks
růžová himalájská sůl dle chuti
Postup přípravy:

Tuřínu je teď všude plno. Dají se z něj připravit hranolky, polévka, salát nebo např. zelí. Já dnes vyzkoušela nevšední kombinaci s jablky, která nečekaně zabodovala. K tomu jsme si dopřáli pořádný kus masa a domácí nočky.

Hovězí maso

Maso poctivě nasolíme a vložíme ho spolu s kolečky oloupané cibule a očištěnými stroužky česneku do menšího hrnce nebo pekáče, abychom ho mohli zalít olejem tak, že bude celé ponořené.
Přiklopíme a pečeme 4 hodiny při 150 stupních.
Maso poté opatrně vyjmeme a nakrájíme na plátky.

Tuřín s jablky

Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
Na oleji ji osmahneme dozlatova a přisypeme k ní na kostičky pokrájený oloupaný tuřín. 
Osolíme, opepříme, okmínujeme a podlijeme trochou vody.
Dusíme cca 20 - 30 minut, pak do hrnce přidáme jablka, taktéž pokrájená na kostičky, která jsme pokapali citronem, aby nám nezhnědla. 
Společně dusíme ještě zhruba 20 - 30 minut, dokud není vše měkké. Podle potřeby podléváme vodou.
Nakonec dochutíme octem, cukrem a případně dosolíme dle chuti.
Pokud máte čas, doporučuji připravit den předem, chutě se krásně propojí.

Dýňové nočky

Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a na páře uvaříme doměkka.
Rozmixujeme a počkáme, až pyré zchladne.
Přidáme vejce, osolíme a postupně zapracováváme mouku, až vznikne nelepivé těsto, ze kterého odkrajujeme noky.
Vaříme v osolené vodě, od vyplavání cca 3 minuty.
Pokud nebudete noky ihned servírovat, doporučuji je promastit kapkou oleje, aby se neslepily.

 

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Ivana Mařáková

    zavřít okno