

| Ingredience: | |
| hovězí maso | 4 plátky |
| dušená šunka | 4 plátky |
| gouda | 4 plátky |
| mrkev | 1 ks |
| celer (stejné množství jako mrkve) | kousek |
| máslová dýně | 400 g |
| víno | 1 dcl |
| smetana | 50 ml |
| máslo | plátek |
| ovesné vločky | 2 lžíce |
| kremžská hořčice | 1 lžíce |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
| tymián | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| vařené jáhly | dle potřeby |
Přemýšlela jsem, co udělat z plátku hovězího. Ptáčci jsou nuda, nemám chuť vařit se s vejci. Chci něco zeleninového...Tak z toho vznikla tahle jemná omáčka s chutí tymiánu a lahodným masíčkem.
Plátky naklepejte a osolte (opepřete). Každý plátek potřete hořčicí a posypte tymiánem. Na každý plátek masa dejte jeden plátek šunky a jeden plátek sýra. Zamotejte do rolky a zajistěte jehlou na maso.
V hrnci rozpalte olej a opečte zprudka všechny rolky dozlatova. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Zalijte dostatkem vody, aby byly rolky ponořené. Posypte asi půl lžičky tymiánu a osolte. Duste maso do měkka. Já vařila v tlakovém hrnci zhruba hodinu.
Mezi tím očistěte mrkev a celer. Nakrájejte na kousky. Dýni vypeckujte, neloupejte. Dejte do předem vyhřáté trouby péct v misce podlité trochou vody do změknutí.
Když je zelenina měkká, odřízněte z dýně slupku, jde to krásně a nemusíte si zničit ruce a škrapku nad loupáním syrové.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Do vzniklé šťávy nasypte vločky a nechte chvíli zavařit. Pak přidejte zeleninu a rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a máslem.
Kdo nechce, nemusí vločky použít a nechá si omáčku zredukovat a tím docílí požadované hustoty.
Podávejte s jáhly, těstovinami nebo třeba noky.
Podrobné info: