Pažitka
Název:

Hovězí se šípkovou omáčkou a hrnkový pažitkový knedlík


Hovězí se šípkovou omáčkou a hrnkový pažitkový knedlík


Ingredience:
Ingredience:
hovězí kýta750 g
libová slanina75 g
cibule2 ks
mrkev2 ks
celer3 řapíky
šípková zavařenina200 g
červené víno1 dcl
bobkový list2 ks
nové koření3 kuličky
kořice špetka
citrnonová kůra špetka
hřebíčky4 ks
tymián1/2 lžičky
jáhlové vločky na zahuštění2 hrsti
smetana na zjemnění
sůl dle chuti
pepř špetka
ghíčko dle potřeby
Knedlíky:
hrubá mouka1 hrnek
mléko1 hrnek
vejce2 ks
špaldový rohlík2 ks
sůl1 menší lžička
pažitka2 lžíce
olej na vymazání hrnků
Postup přípravy:

Tuhle omáčku jsem měla jen jednou v životě a od té doby jsem jí vždycky chtěla zkusit uvařit doma. Takže když jsem konečně sehnala šípkovou zavařeninu, nebylo proč váhat. Všichni jsme si opravdu pochutnali.

Maso nakrájíme na plátky a zprudka orestujeme v hrnci na ghíčku, dokud se nezatáhne. Vyndáme ho a na výpeku orestujeme cibulku a ostatní zeleninu, nakrájenou na kostičky. Chvíli společně opékáme. Přilijeme víno a necháme odpařit alkohol, pak dolijeme vodou nebo vývarem. Přidáme zavařeninu, koření a vrátíme do hrnce také maso. Necháme zvolna dusit minimálně hodinu. Když je maso měkké, vyndáme ho a omáčku propasírujeme přes sítko nebo rozmixujeme tyčovým mixérem (to ale musíme nejdříve vyndat hřebíček, nové koření a bobkový list). Nakonec omáčku dochutíme solí a zahustíme asi dvěma hrstmi jáhlových vloček. Ještě krátce provaříme a znova rozmixujeme. Můžeme zjemnit trochou smetany.

Knedlíky:
V míse smícháme mouku, mléko, žloutky, sůl a pažitku. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a vmícháme do těsta. S bílků vyšleháme tuhý sníh a také opatrně vmícháme. Hrnky si pořádně vymažeme olejem a plníme asi do 3/4. Přendáme do hrnce, zalijeme vodou asi do poloviny výšky hrnků. Až se voda začne vařit, přiklopíme hrnec pokličkou a vaříme 30 minut.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno