Pažitka
Název:

Hovězí špalek v pomalém hrnci špikovaný slaninou na česneku


Hovězí špalek v pomalém hrnci špikovaný slaninou na česneku


Ingredience:
Ingredience:
hovězí zadní nebo falešná svíčková1,2 kg
cibule3 ks
česnek1 palice
slanina dle potřeby
vývar dle potřeby
čerstvý špenát dle potřeby
smetana1 kelímek
Knedlíky:
starší housky10 ks
slanina100 g
vejce5 ks
čerstvá petržel hrst
cibule1 ks
sádlo kousek
mléko0,5 l
Postup přípravy:

Hovězí maso je díky pomalému vaření krásně měkké a šťavnaté....

Z masa uděláme 4 stejně velké kusy které prošpikujeme slaninou, můžeme pomocí špagátu vytvarovat na úhledné špalíky.
Maso opečeme ze všech stan na sádle, vyndáme a vložíme cibulku kterou orestujeme do růžova, zalijeme vývarem a dáme vše do pomalého hrnce i s utřeným česnekem.
Vaříme na nejmíň tak 5 hodin (kdo nemá pomalý hrnec stačí dát do trouby přikryté tak na 140 stupňů).
Po té šťávu odvaříme a trošku zahustíme tmavou jíškou.

Čerstvý špenát vložíme do velkého hrnce s trochou sádla, osolíme, opepříme a po minutě zalijeme smetanou kterou necháme odvařit. (já do něj dávám i česnek)

Knedlíky:
Na pánvi si na sádle osmažíme cibulku se slaninou a necháme vychladnout. Rohlíky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, za lijeme mlékem s rozšlehanými žloutky, přidáme ušlehaný bílek a slaninu s cibulkou.Vytvoříme šišky a zabalíme do folie kterou pořádně utáhneme a konce zavážeme. (klidně můžeme dát i trochu česneku a nastrouhaný muškátový oříšek.
Knedlíky vaříme 20 minut a nezapomeneme folii párkrát propíchnout jehlou nebo párátkem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Milan Šesták

    zavřít okno