Pažitka
Název:

Hovězí steak "Stroganoff" (Stroganov)


Hovězí steak "Stroganoff" (Stroganov)


Ingredience:
Ingredience:
kvalitní hovězí steaky pokojové teploty (já použila hanger steak, může být z roštěnce nebo svíčkové)2 ks
hrubá sůl dle chuti
pepř špetka
olej trochu
Na omáčku:
malá cibule nebo šalotka1 ks
čerstvé žampiony několik
kyselá okurka1 ks
sladká červená paprika1/2 lžičky
rajčatový protlak1 lžička
brandy3 lžíce
zakysaná smetana (já jsem přidala ještě cca 50 ml sladké)100 ml
máslo kousek
vývar trochu
zelená petrželka dle chuti
sůl špetka
Postup přípravy:

Spojení steaku a Stroganoffa (Stroganova) jsem viděla u kuchaře Romana Pauluse a moc se mi to líbilo. Proč krájet krásný kus masa na nudličky, když se do něj můžete pěkně zaříznout a chuť bude úplně jiná.

Steaky očistíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a potřeme olejem. Necháme půl hodiny odpočinout.
Rozpálíme kvalitní pánev vhodnou na přípravu steaků a maso na něm opečeme z obou stran. Popis přípravy steaku je podrobnější v receptu v Poznámce. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováváme v teple.
Do výpeku přidáme kousek másla, na něm zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, vhodíme pokrájené žampiony a až zhnědnou, osolíme a poprášíme paprikou. Promícháme a zalijeme brandy. Necháme odpařit a poté přilijeme cca 3PL vývaru. Necháme probublat, vsypeme nakrájenou okurku a přimícháme obě smetany, případně jenom zakysanou, jak kdo rád. Prohřejeme, svaříme na požadovanou hustotu a podáváme ke steaku posypané petrželkou. 
 
Poznámka:
Podrobnější popis přípravy steaku zde.
Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno