

| Ingredience: | |
| hovězí hrudí, žebro | 500 g |
| hovězí kosti | 500 g |
| nové koření | 5 kuliček |
| sůl | špetka |
| mrkev | 1 ks |
| celerová bulva | 1/4 ks |
| petržel | 1 ks |
| cibule | 1 ks |
| pórek | 1/2 ks |
| čerstvá petrželka | hrstka |
Milovníci polévek jistě potěší poctivý domácí vývar, který je základem každého dobrého oběda.
Omyté maso vložíme do většího hrnce, přidáme všechny ostatní ingredience /zeleninu oškrábeme, necháme vcelku, cibuli neloupeme, jen omyjeme/, přidáme cca. 3 litry vody a dáme vařit. Jakmile začne polévka vřít, stáhneme plamen a necháme jen probublávat. Během vaření, hlavně ze začátku, sbíráme pěnu, abychom měli vývar čirý. Vaříme cca 4 hodiny, dokud není maso měkké.
Poté polévku přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. Maso použijeme k dalšímu zpracování, např. k omáčce, část můžeme pokrájet do vývaru. Zeleninu z vývaru vyhazuji a použiji čerstvou: mrkev a celer nakrájím nadrobno a dám vařit do osolené vody na skus. Přidám šálek mraženého hrášku, scedím a přidám do vývaru. ten dle chuti dosolím. Můžeme přidat nudle nebo játrové či jiné knedlíčky.
Doboru chuť!