Pažitka
Název:

Hovězí vývar s domácími nudličkami


Hovězí vývar s domácími nudličkami


Ingredience:
Ingredience:
hovězí maso dle potřeby
malá cibule1 ks
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) dle potřeby
celý černý pepř dle chuti
nové koření dle chuti
bobkový list dle chuti
petrželka nebo pažitka dle chuti
čerstvý libeček dle chuti
sůl dle chuti
Polévkové nudličky:
polohrubá mouka3,5 lžíce
celé vejce1 ks
Postup přípravy:

Můj manžel miluje vývary! Máte je také rádi? Tentokrát jsme tedy měli silný hovězí vývar s domácími nudličkami, protože bez těch "by to nebylo ono". A spokojenost byla na všech stranách.

Na hovězí vývar miluji oháňku, nebo kousek žebra, ale vařím i z hovězího předního, kdy část uvařeného masa mohu použít na druhý chod, třeba do omáčky. Výborné jsou do vývaru i hovězí či morkové kosti hovězí maso pláchneme a dáme do hrnce společně  cibulí (včetně slupky, která nám pustí barvu) zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme koření v čajovém sítku a zvolna vaříme. Nezapomeneme u vaření sbírat pěnu. Vedle do hrnce nakrájíme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Pokud máme k dispozici, tak určitě přidáme i čerstvý libeček. Když máme hovězí maso měkké, tak jej vyjmeme, pokrájíme část masa do polévky a zbývající část si ponecháme do omáčky, třeba koprovky, nebo rajské. 

K masu do vývaru přidáme zeleninu včetně jejího vývaru a připravíme si zavářku. V případě nudliček je raději vařím vedle, aby se mi nezakalil vývar. Ale pokud děláte např. kapání, vařte ho samozřejmě přímo ve vývaru.

Polévkové nudličky

Zaděláme tužší těsto a chvilku ho necháme přikryté odpočinout, pak z něj vyválíme placku a necháme na utěrce oschnout. Placku nakrájíme na 3 až 5 cm široké pruhy, vyskládáme na sebe 4 až 6 proužků a z nich krájíme tenké nudle. Nudličky vydrží usušené v uzavřené nádobě i do příště.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno