Název:Hrachovka s pečenou mrkví
vegan, bez lepku
Ingredience:
| Ingredience: |
| sušený hrách | 250 g |
| malá cibulka | 1 ks |
| česnek | 1 stroužek |
| sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
| majoránka | dle chuti |
| olej | dle potřeby |
| cibule | na ozdobu |
| mrkev | dle potřeby |
| uzená paprika | dle chuti |
| pálivá paprika | dle chuti |
| (černá) sůl | dle chuti |
| pepř | dle chuti |
Postup přípravy:Nemusíme zapomínat na klasiku, obzvlášť když je tak jednoduchá a výživná. Nemusíme dokonce ani nahrazovat maso žádnou sojovou specialitkou a přesto nám bílkoviny opravdu chybět nebudou - samotný hrách tuhle práci zastane. Stačí mi kaši podávat s pečenou mrkví dochucenou uzenou paprikou, domácím nakládanou okurkou, restovanou cibulkou a kouskem (opečeného) kvalitního chleba a jsem v nebi.
- Pokud máme žlutý půlený hrách, stačí uvařit do měkka. Jiný předem namočíme.
- Očištěnou mrkev nakrájíme a nařežeme v klobáskovém stylu. Na chvíli jsem ji takhle naložila do oleje s pálivou a uzenou paprikou, pepřem a solí. Mrkev pak stačí pokládat na pečící papír a péct asi 25 minut na 200 stupňů. Po 15-20 minutách ji ideálně otočte.
- Na oleji orestujeme cibulku nakrájenou na drobno, přidáme uvařený hrách, zalijeme trochou vody a přidáme prolisovaný česnek. Tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka a podle potřeby ještě kaši rozředíme. Dosolíme, dopepříme, necháme chvíli povařit a úplně ke konci přidáme trochu majoránky.
- Nakonec orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, ke které jsem přidala zbytek oleje z naložené mrkve.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno