Pažitka
Název:

Hrachovka s pečenou mrkví

vegan, bez lepku


Hrachovka s pečenou mrkví


Ingredience:
Ingredience:
sušený hrách250 g
malá cibulka1 ks
česnek1 stroužek
sůl dle chuti
pepř dle chuti
majoránka dle chuti
olej dle potřeby
cibule na ozdobu
mrkev dle potřeby
uzená paprika dle chuti
pálivá paprika dle chuti
(černá) sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Nemusíme zapomínat na klasiku, obzvlášť když je tak jednoduchá a výživná. Nemusíme dokonce ani nahrazovat maso žádnou sojovou specialitkou a přesto nám bílkoviny opravdu chybět nebudou - samotný hrách tuhle práci zastane. Stačí mi kaši podávat s pečenou mrkví dochucenou uzenou paprikou, domácím nakládanou okurkou, restovanou cibulkou a kouskem (opečeného) kvalitního chleba a jsem v nebi.

  1. Pokud máme žlutý půlený hrách, stačí uvařit do měkka. Jiný předem namočíme. 
  2. Očištěnou mrkev nakrájíme a nařežeme v klobáskovém stylu. Na chvíli jsem ji takhle naložila do oleje s pálivou a uzenou paprikou, pepřem a solí. Mrkev pak stačí pokládat na pečící papír a péct asi 25 minut na 200 stupňů. Po 15-20 minutách ji ideálně otočte. 
  3. Na oleji orestujeme cibulku nakrájenou na drobno, přidáme uvařený hrách, zalijeme trochou vody a přidáme prolisovaný česnek. Tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka a podle potřeby ještě kaši rozředíme. Dosolíme, dopepříme, necháme chvíli povařit a úplně ke konci přidáme trochu majoránky. 
  4. Nakonec orestujeme cibuli nakrájenou na půlkolečka, ke které jsem přidala zbytek oleje z naložené mrkve.
Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Iveta Čížová

    zavřít okno