Ingredience: | |
mražený hrášek | cca 400 - 500 g |
vývar | 1 l |
větší cibule | 1 ks |
česnek | 1 stroužek |
smetana ke šlehání | 100 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
lístky máty | hrst |
sýr parmazánového typu | 30 g |
České Ghíčko | 1 lžíce |
Opečené houstičky: | |
starší houska | 2 ks |
Ghí nebo máslo | 1 lžička |
česnek | 1 stroužek |
Toto je bez nadsázky snad nejrychlejší polévka, kterou znám a navíc plná zeleniny. Snažím se mít v mrazáku vždy zásobu hrášku pro případ, že nebude moc času a nápady, nebo suroviny na pořádné jídlo. Takže tato polévka je vlastně taková znouzectnost, po které se ale může přímo utlouct celá rodina.
Nejdříve si nakrájíme najemno cibuli a zpěníme na ghí. Přidáme rozdrcený česnek, necháme zavonět. Pokud máte rádi kousky hrášku v polévce, odsypejte si asi dvě hrsti hrášku stranou a zbytek balení nasypte do hrnce. Zalijte vývarem, ale pouze tak, aby byl hrášek ponořený. Kdyby bylo vývaru moc, bude se vám polévka špatně mixovat. Přidejte lístky máty a rychle uveďte do varu. Nechte jen velice krátce provařit, aby hrášek neztratil svoji krásnou výrazně zelenou barvu, ale aby se prohřál. Poté odstavte a rozmixujte dohladka. Při mixování lze dle potřeby přilívat vývar a nakonec zjemněte smetanou, dosolte a dopepřete dle potřeby. Přidejte asi 1/4 připraveného nastrouhaného sýru. Polévku znovu přiveďte k varu a přisypte zbytek hrášku. Nechte asi minutu povařit a můžete servírovat s hrstkou parmezánu nastrouhaného na jemno nebo s parmezánovými lupínky a s opečenými houstičkami.
Houstičky
Housky nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky na ghí opečeme na pánvi. V průběhu opékání přidáme rozdrcený stroužek česneku.
Podrobné info: