Pažitka
Název:

Hrášková polévka s mátou a opečenými houstičkami


Hrášková polévka s mátou a opečenými houstičkami


Ingredience:
Ingredience:
mražený hrášekcca 400 - 500 g
vývar1 l
větší cibule1 ks
česnek1 stroužek
smetana ke šlehání100 ml
sůl dle chuti
pepř dle chuti
lístky máty hrst
sýr parmazánového typu30 g
České Ghíčko1 lžíce
Opečené houstičky:
starší houska2 ks
Ghí nebo máslo1 lžička
česnek1 stroužek
Postup přípravy:

Toto je bez nadsázky snad nejrychlejší polévka, kterou znám a navíc plná zeleniny. Snažím se mít v mrazáku vždy zásobu hrášku pro případ, že nebude moc času a nápady, nebo suroviny na pořádné jídlo. Takže tato polévka je vlastně taková znouzectnost, po které se ale může přímo utlouct celá rodina.

Nejdříve si nakrájíme najemno cibuli a zpěníme na ghí. Přidáme rozdrcený česnek, necháme zavonět. Pokud máte rádi kousky hrášku v polévce, odsypejte si asi dvě hrsti hrášku stranou a zbytek balení nasypte do hrnce. Zalijte vývarem, ale pouze tak, aby byl hrášek ponořený. Kdyby bylo vývaru moc, bude se vám polévka špatně mixovat. Přidejte lístky máty a rychle uveďte do varu. Nechte jen velice krátce provařit, aby hrášek neztratil svoji krásnou výrazně zelenou barvu, ale aby se prohřál. Poté odstavte a rozmixujte dohladka. Při mixování lze dle potřeby přilívat vývar a nakonec zjemněte smetanou, dosolte a dopepřete dle potřeby. Přidejte asi 1/4 připraveného nastrouhaného sýru. Polévku znovu přiveďte k varu a přisypte zbytek hrášku. Nechte asi minutu povařit a můžete servírovat s hrstkou parmezánu nastrouhaného na jemno nebo s parmezánovými lupínky a s opečenými houstičkami.

Houstičky

Housky nakrájíme na přibližně stejně velké kostičky  na ghí opečeme na pánvi. V průběhu opékání přidáme rozdrcený stroužek česneku.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno