

| Ingredience: | |
| bílá část pórku | kousek |
| mladá cuketa | 1 ks |
| hrášek | 3 hrsi |
| česnek | 1 stroužek |
| čerstvý tymián | pár snítek |
| čerstvá máta | 6 lístků |
| smetana | 50 ml |
| přepuštěné máslo | dle potřeby |
| máslo | oříšek |
| strouhaný parmazán | dle potřeby |
| voda | 250 ml |
| sůl | dle chuti |
| pepř | špetka |
Milovníci krémových polévek jistě nadšeně zajásají. Věřte, že tato zeleninová polévka provoní celý váš dům, pokud bude někdo klepat - neotvírejte! (smích)
Pórek nakrájíme na kousky a opečeme v hrnci na oleji či jiném tuku cca 2 minuty do změknutí. Poté přidáme nastrouhanou cuketu, sůl, pepř a opět opékáme. Přidáme rozdrcený česnek a necháme zavonět. Poté zalijeme vodou a povaříme do měkka. Poté přidáme hrášek. Od této doby by se neměla polévka dlouho vařit, aby si hrášek udržel pěkně zelenou barvu. Zalijeme smetanou a necháme chvíli provařit, stačí 1-2 minuty. Poté přidáme čerstvý tymián, pokud máme jen sušený, je lépe ho tam dát už na začátku při opékání zeleniny, a lístky máty. Vypneme plamen, rozmixujeme a vmícháme oříšek másla.
Dle chuti můžeme při podáváni ozdobit strouhaným sýrem.