Ingredience: | |
bílá část pórku | kousek |
mladá cuketa | 1 ks |
hrášek | 3 hrsi |
česnek | 1 stroužek |
čerstvý tymián | pár snítek |
čerstvá máta | 6 lístků |
smetana | 50 ml |
přepuštěné máslo | dle potřeby |
máslo | oříšek |
strouhaný parmazán | dle potřeby |
voda | 250 ml |
sůl | dle chuti |
pepř | špetka |
Milovníci krémových polévek jistě nadšeně zajásají. Věřte, že tato zeleninová polévka provoní celý váš dům, pokud bude někdo klepat - neotvírejte! (smích)
Pórek nakrájíme na kousky a opečeme v hrnci na oleji či jiném tuku cca 2 minuty do změknutí. Poté přidáme nastrouhanou cuketu, sůl, pepř a opět opékáme. Přidáme rozdrcený česnek a necháme zavonět. Poté zalijeme vodou a povaříme do měkka. Poté přidáme hrášek. Od této doby by se neměla polévka dlouho vařit, aby si hrášek udržel pěkně zelenou barvu. Zalijeme smetanou a necháme chvíli provařit, stačí 1-2 minuty. Poté přidáme čerstvý tymián, pokud máme jen sušený, je lépe ho tam dát už na začátku při opékání zeleniny, a lístky máty. Vypneme plamen, rozmixujeme a vmícháme oříšek másla.
Dle chuti můžeme při podáváni ozdobit strouhaným sýrem.